Wątróbka z jabłkiem to jeden z klasycznych przepisów na przyrządzenie podrobów. Mi ten wariant smakowy bardzo odpowiada, dużo bardziej niż wątróbka z samą cebulką. Pomysł na ten przepis zobaczyłam w TV, jednak jedyne co, to zapamiętałam tylko wygląd i nazwę. Mam nadzieję, że moja wersja będzie Wam smakować.
Składniki:
- tarta pełnoziarnista
- 3 słodkie jabłka
- 2 szalotki
- 400g wątróbki drobiowej
- 500ml śmietanki 30%
- 1 łyżka pieprzu kolorowego ziarnistego od Przyprawy Premium
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka oleju kokosowego (może być masło)
Szalotkę oraz jabłka (bez skórek) kroimy w pióra. Pieprz kolorowy roztłukujemy w moździerzu, mieszamy z cynamonem. Z wątróbki odcinamy żyłki, białe skórki i obtaczamy ją w pieprzu i cynamonie. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy szalotkę, jabłka i podsmażamy na złoto. Następnie dodajemy wątróbkę i smażymy 5 minut z każdej strony. Na patelnie wlewamy śmietankę 30%, zmniejszamy ogień do najmniejszego, przykrywamy patelnie i zagotowujemy. Wątróbki gotujemy przez 6 minut, uważając przy tym by śmietanka nie wykipiała.
Zawartość patelni przelewamy do wysokiej miski i blendujemy/miksujemy na gładką masę. Mus wlewamy do tarty i zapiekamy przez 25 minut w temperaturze 200*C. Gotową tartę wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia. Letnią tartę możemy pokroić na porcje, bez obawy, że mus się rozleje.
Na zdjęciach:
- talerz deserowy czarny Authentic - Luminarc
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.
2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl