Pamiętam, że nawet jak byłam dzieckiem, to na rodzinnych imprezach desery lodowe zawsze były z alkoholem. Nawet nie desery, same lody w pucharku polane alkoholem. Dość dziwne wspomnienie, jak na smak dzieciństwa... Przyznaję, choć wtedy lody mi nie smakowały, to teraz uwielbiam desery lodowe z małym procentowym dodatkiem.
Składniki:
- 4 kiwi
- 50ml likieru pomarańczowego
- 50ml mocno gazowanej wody mineralnej
Kiwi obieramy, kroimy na kawałki i umieszczamy w wysokiej misce. Blendujemy, aż do uzyskania gładkiego puree, dodajemy likier i wodę mineralną i ponownie blendujemy przez 30 sekund. Sos wstawiamy do lodówki na 60 minut. Podany z lodami pistacjowymi smakował genialnie.
Na zdjęciach:
- talerz płaski duży Onse Colle - Villa d'Este
- półmisek Porto – Ambition
Wspaniały deser. Z chęcią bym teraz taki zjadła :-) też lubię dodatek procentowy w deserach :-)
OdpowiedzUsuńWspaniały deser. Z chęcią bym teraz taki zjadła :-) też lubię dodatek procentowy w deserach :-)
OdpowiedzUsuń