10:30

Pasztet z fasolą mung



Pasztet bez mięsa? No jasne, a w dodatku jest taki smaczny! Polecam wypróbować wszystkim amatorom pasztetów, nie tylko tych mięsnych.



Składniki:
  • 250g fasoli mung od Skworcu
  • 3 cebule szalotki
  • 1 jajko
  • 100g żółtego sera wędzonego
  • 2 duże marchewki
  • 2 bułki pełnoziarniste
  • 3 łyżki słodkiej papryki


Bułki namaczamy w wodzie, marchewki ścieramy na tarce, ser kroimy w kostkę a szalotkę kroimy w plasterki. Fasolę mung gotujemy we wrzącej wodzie przez 35 minut. 



Gdy fasolka ostygnie, wszystkie składniki (oprócz jajka) mielimy w maszynce do mięsa lub miksujemy na gładką masę. Do pasztetu dodajemy jajko i doprawiamy pieprzem oraz 3 łyżkami słodkiej papryki.



Pasztet przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 170*C. 




Na zdjęciach:
  • garnek rzymski okrągły – Allegro 
  • talerz deserowy biały Authentic - Luminarc

 

3 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pasztecik :-) z chęcią bym zjadła kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. idealny, w zasadzie na każdy posiłek w ciągu dnia!

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie