Pasztet bez mięsa? No jasne, a w dodatku jest taki smaczny! Polecam wypróbować wszystkim amatorom pasztetów, nie tylko tych mięsnych.
Składniki:
- 250g fasoli mung od Skworcu
- 3 cebule szalotki
- 1 jajko
- 100g żółtego sera wędzonego
- 2 duże marchewki
- 2 bułki pełnoziarniste
- 3 łyżki słodkiej papryki
Bułki namaczamy w wodzie, marchewki ścieramy na tarce, ser kroimy w kostkę a szalotkę kroimy w plasterki. Fasolę mung gotujemy we wrzącej wodzie przez 35 minut.
Gdy fasolka ostygnie, wszystkie składniki (oprócz jajka) mielimy w maszynce do mięsa lub miksujemy na gładką masę. Do pasztetu dodajemy jajko i doprawiamy pieprzem oraz 3 łyżkami słodkiej papryki.
Pasztet przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 170*C.
Na zdjęciach:
- garnek rzymski okrągły – Allegro
- talerz deserowy biały Authentic - Luminarc
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńSuper pasztecik :-) z chęcią bym zjadła kawałek :-)
OdpowiedzUsuńidealny, w zasadzie na każdy posiłek w ciągu dnia!
OdpowiedzUsuń