Przepyszne muffinki z soczystą śliwką w środku i pysznym kremem kawowym. Dodatek likieru sprawia, że zwykłe babeczki stają się wspaniałym deserem.
Składniki:
(12 muffinek)
- 6 śliwek
- 200g kremówi
- 100g mascarpone
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (suchej)
- 60ml likieru Canari coffee
suche składniki:
- 250g mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
mokre składniki:
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
Suche składniki mieszamy i przesiewamy. Jajka łączymy z mlekiem i olejem. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy. Ciasto na muffinki nie lubi być długo wyrabiane, mieszamy tylko do lekkiego połączenia się składników - mogą, a wręcz powinny zostać grudki. Nagrzewamy piekarnik do 180*C, formę na muffinki wykładamy natłuszczonymi papilotkami i napełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Śliwki dzielimy na pół, wciskamy jedną połówkę w każdą muffinkę. Pieczemy 18 minut lub do suchego patyczka. Studzimy na kratce.
Kremówkę ubijamy na sztywną bitą śmietanę, pod koniec dodajemy mascarpone, kawę oraz likier. Gotową masę schładzamy przez 80 minut w lodówce i dekorujemy nią ostudzone muffinki.
Na zdjęciach:
- talerzyk deserowy ARV - Ikea
Ten krem kawowy musiał do nich pasować idealnie :)
OdpowiedzUsuń