07:00

Muffinki ze śliwką i kremem kawowym




Przepyszne muffinki z soczystą śliwką w środku i pysznym kremem kawowym. Dodatek likieru sprawia, że zwykłe babeczki stają się wspaniałym deserem.

Składniki:
(12 muffinek)

suche składniki:
  • 250g mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
mokre składniki:
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka


Suche składniki mieszamy i przesiewamy. Jajka łączymy z mlekiem i olejem. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy. Ciasto na muffinki nie lubi być długo wyrabiane, mieszamy tylko do lekkiego połączenia się składników - mogą, a wręcz powinny zostać grudki. Nagrzewamy piekarnik do 180*C, formę na muffinki wykładamy natłuszczonymi papilotkami i napełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Śliwki dzielimy na pół, wciskamy jedną połówkę w każdą muffinkę. Pieczemy 18 minut lub do suchego patyczka. Studzimy na kratce.


Kremówkę ubijamy na sztywną bitą śmietanę, pod koniec dodajemy mascarpone, kawę oraz likier. Gotową masę schładzamy przez 80 minut w lodówce i dekorujemy nią ostudzone muffinki.





Na zdjęciach:
  • talerzyk deserowy ARV - Ikea

1 komentarz:

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie