Pieczony kurczak to jeden z moich ulubionych obiadów. Dlaczego? Praktycznie sam się robi, a mi zostaje tylko przyrządzenie dodatków. Skorupka z ziół prowansalskich i lawendy daje niesamowity aromat, który rozchodzi się po całym domu.
Składniki:
- 1 cały kurczak (bez podrobów, mój miał 1.9kg)
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 6 łyżek ziół prowansalskich od Przyprawy Premium
- pieprz cytrynowy
- 4 gałązki lawendy
- 2 szalotki
- 2 łyżki przyprawy warzywnej od Przyprawy Premium
- 500ml wody
Kurczaka nacieram oliwą, obsypuję 4 łyżkami ziół i dokładnie wcieram zioła. Mięso wkładam do naczynia żaroodpornego, dodaję pokrojone szalotki oraz całość posypuję pieprzem cytrynowym. We wrzątku rozrabiam przyprawę warzywną, studzę i powoli wlewam do naczynia z kurczakiem. Całe danie obsypuję pozostałymi 2 łyżkami ziół prowansalskich, lawendę ścieram w ręce i oprószam nią kurczaka.
Przykrywam naczynie żaroodporne, wstawiam do lodówki na 2 godziny. Naczynie żaroodporne wstawiam do zimnego piekarnika. Kurczaka piekę pod przykryciem przez 90 minut w temperaturze 200*C (od momentu nagrzania piekarnika).
Na zdjęciach:
- naczynie żaroodporne 5,1l - Termisil
Szukałam właśnie przepisu na pysznego kurczaka ♡
OdpowiedzUsuń