Bardzo kruche ciasto z wiśniami, które idealnie przeżyje każdą podróż. Zrezygnowałam z robienia miękkiego, piankowego środka na rzecz "ciasta budyniowego". Ciasto było skazane na podróż samochodem w największe upały :)
Składniki:
(tortownica 20cm)
- kruche ciasto
- 200g drylowanych wiśni
- 3 białka
- 2 łyżki cukru pudru z wanilią od Przyprawy Premium
- 4 łyżki budyniu śmietankowego od Przyprawy Premium
Z przepisu na kruche ciasto: jeden kawałek ciasta wsadzamy do zamrażarki, jeden do lodówki.
Po 30 minutach kawałkiem ciasta z lodówki wykładamy tortownicę i
podpiekamy na złoto (około 15min) w temperaturze 190*C.
Białka miksujemy na sztywno. Przesiewamy cukier oraz budyń i szpatułką łączymy z masą białkową. Wlewamy masę do tortownicy i układamy gęsto wiśnie. Pozostałe ciasto z zamrażarki
ścieramy na tarce i posypujemy wierzch ciasta. Zapiekamy 30minut w temperaturze 180*C.
Na zdjęciach:
- porcelanowy talerzyk – Scherzer
Ale apetyczne ciasto! Z wiśniami to moje ulubione :)
OdpowiedzUsuń