12:49

Grillowana kukurydza z masłem chilli i pietruszką



Lato się kończy, sezon grillowy też... ale od czego są patelnie grillowe :) Dziś zapraszam Was na aromatyczną grillowaną kukurydzę. 
 
Składniki:
  • 2 kukurydze
  • 1,5 litra wody
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 mała papryczka chilli (suszona)

Kukurydzę myjemy, łamiemy na mniejsze kawałki i umieszczamy w garnku z wodą i cukrem trzcinowym. Gotujemy przez około 30 minut - aż będzie miękka. Miękkie masło mieszamy z pociętą natką pietruszki i rozdrobioną papryczką chilli. 


Ugotowaną kukurydzę odsączamy, zostawiamy na chwilę by odparowała. W tym czasie rozgrzewamy patelnię grillową, dodajemy jedną łyżkę masła i grillujemy kukurydzę po kilka minut z każdej strony. Gorącą kukurydzę podajemy z kawałkami masła chilli i pietruszki.


Ps. Kukurydzy nie należy gotować z solą, bo stwardnieje.



Na zdjęciach:
Talerzyk deserowy New Hollis Platin - Porcelana Bogucice

http://porcelanabogucice.pl/

1 komentarz:

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie