Lato
się kończy, sezon grillowy też... ale od czego są patelnie grillowe :)
Dziś zapraszam Was na aromatyczną grillowaną kukurydzę.
Składniki:
- 2 kukurydze
- 1,5 litra wody
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 mała papryczka chilli (suszona)
Kukurydzę myjemy, łamiemy na mniejsze kawałki i umieszczamy w garnku z wodą i cukrem trzcinowym. Gotujemy przez około 30 minut - aż będzie miękka. Miękkie masło mieszamy z pociętą natką pietruszki i rozdrobioną papryczką chilli.
Ugotowaną kukurydzę odsączamy, zostawiamy na chwilę by odparowała. W tym czasie rozgrzewamy patelnię grillową, dodajemy jedną łyżkę masła i grillujemy kukurydzę po kilka minut z każdej strony. Gorącą kukurydzę podajemy z kawałkami masła chilli i pietruszki.
Ps. Kukurydzy nie należy gotować z solą, bo stwardnieje.
Na zdjęciach:
Talerzyk deserowy New Hollis Platin - Porcelana Bogucice
Uwielbiam kukurydzę, a najbardziej bez niczego, gotowaną :)
OdpowiedzUsuń