10:30

Ciasto a'la baklava z powidłam

 


Słodkie tak bardzo jak baklava, ale oprócz dodatku ciasta filo te wypieki nie mają nic wspólnego. Smak jest całkowicie inny. 


Składniki:
(tortownica kwadratowa 24cm)
  • 150ml wrzątku
  • 4 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego


Z każdego arkuszu ciasta filo wycinam jeden kawałek 48cmx48cm i składam go na pół. Na spód tortownicy układam 4 warstwy ciasta filo, następnie smaruję powidłami i układam 2 warstwy ciasta. 

Powinno wyglądać to tak:
4 x ciasto filo, powidła, 2 x ciasto filo, powidła, 2 x ciasto filo


Do wrzątku dodaję cukier i mieszam do całkowitego rozpuszczenia. Gotowe ciasto zalewam gorącym syropem, gdy ciasto wchłonie syrop to posypuję je płatkami migdałów.

Ciasto piekę przez 30 minut w temperaturze 150*C, później 15 minut w temperaturze 190*C. 






Na zdjęciach:
  • talerz deserowy czarny Authentic - Luminarc

1 komentarz:

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie