Słodkie tak bardzo jak baklava, ale oprócz dodatku ciasta filo te wypieki nie mają nic wspólnego. Smak jest całkowicie inny.
(tortownica kwadratowa 24cm)
- 8 arkuszy ciasta filo (w paczkach jest 8-10 arkuszy za ok. 4zł)
- 300g powideł śliwkowych od Orzech
- 60g płatków migdałów
- 150ml wrzątku
- 4 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego
Z każdego arkuszu ciasta filo wycinam jeden kawałek 48cmx48cm i składam go na pół. Na spód tortownicy układam 4 warstwy ciasta filo, następnie smaruję powidłami i układam 2 warstwy ciasta.
Powinno wyglądać to tak:
4 x ciasto filo, powidła, 2 x ciasto filo, powidła, 2 x ciasto filo
Do wrzątku dodaję cukier i mieszam do całkowitego rozpuszczenia. Gotowe ciasto zalewam gorącym syropem, gdy ciasto wchłonie syrop to posypuję je płatkami migdałów.
Ciasto piekę przez 30 minut w temperaturze 150*C, później 15 minut w temperaturze 190*C.
Na zdjęciach:
- talerz deserowy czarny Authentic - Luminarc
Smakowity pomysł na ciasto filo :)
OdpowiedzUsuń