10:00

Chleb jasny z miodem i suszonymi śliwkami



Pachnący miodem, z grubą skórką i jeszcze ciepłym środkiem. Kocham domowe chleby i zawsze chętnie wracam do ich przygotowania. Piętka zawsze zostaje odkrojona z ciepłego bochenka, nikt nie może wytrzymać, aż chleb ostygnie.



Składniki:


Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, solą, miodem i płatkami. Na małych obrotach miksera (ja używam końcówki motylkowej a czasem haku w zależności co jest pod ręką) bardzo powoli dodajemy wodę – tak, by ciasto nadal pozostało gęste. Jeśli wodę dodamy za szybko, ciasto będzie bardzo lejące i pozostaje nam tylko dosypywanie mąki. Gdy dodamy całą wodę miksujemy jeszcze ciasto około 5 minut by nabrało sprężystości. Nie wyjdzie mam gęste ciasto "kulka", może być trochę lejące ale gęsta co najmniej jak budyń. Przykrywamy miskę i zostawiamy ciasto na 15 minut. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia - tym razem użyłam okrągłego garnka rzymskiego - i wlewamy ciasto chlebowe. Najpierw wlewamy 1/2 ciasta, układamy suszone śliwki i wlewamy pozostałe ciasto. Słonecznik wysypujemy na chleb, przykrywamy i zostawiamy na 40minut. 


Piekarnik nagrzewamy do 200*C, ciasto chlebowe smarujemy wodą i wstawiamy do gorącego piekarnika. Chleb pieczemy 45 minut, ciepły wyciągamy z piekarnika i od razu z formy. Nie zdejmujemy papieru aż do momentu, gdy chleb nie wystygnie. Smarujemy powierzchnię wodą i zostawiamy do ostudzenia. 

Pieczenie w garnku rzymskim

Garnek wypełniamy wodą, zostawiamy na 30 minut. Wylewamy wodę, wykładamy go papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy płatkami owsianymi, wlewamy ciasto chlebowe i zostawiamy do wyrośnięcia. Garnek rzymski - gdy rośnie ciasto - wsadzamy do miski z ciepłą wodą. Wyrośnięty chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150*C i szybko rozgrzewamy piekarnik do 200*C. Pieczemy przez 40minut. 



Na zdjęciach:
  • garnek rzymski okrągły 2l

1 komentarz:

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Copyright © 2014 Lifestyle by Gotowanie i blogowanie , Blogger