Delikatna, puszysta i łatwa w przygotowaniu babka. Z lekkim posmakiem kogla-mogla, a posmarowana cytrynowym miodem smakuje po prostu obłędnie.
Składniki:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 200ml oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kakao
- miód rzepakowy kremowany z cytryną
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy partiami cukier, a następnie po jednym żółtku. Odstawiamy mikser, mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy i delikatnie łączymy z jajkami - sugeruję używanie szpatułki lub łyżki.
Do gotowej masy powoli wlewamy olej i mieszamy aż do połączenia składników. Ciasto przelewamy do foremki, zostawiając w misce około 1/4, które następnie mieszamy z kakao. Wlewamy resztę ciasta do foremki. Babkę pieczemy w 175*C przez 40 minut.
Babkę biszkoptową najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku, by zachowała swoje walory smakowe. Genialnie smakuje posmarowana miodem cytrynowym.
Na zdjęciach:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.
2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl