18:30

Babka biszkoptowa z kakao




Delikatna, puszysta i łatwa w przygotowaniu babka. Z lekkim posmakiem kogla-mogla, a posmarowana cytrynowym miodem smakuje po prostu obłędnie. 


Składniki:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 200ml oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao
  • miód rzepakowy kremowany z cytryną

Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy partiami cukier, a następnie po jednym żółtku. Odstawiamy mikser, mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy i delikatnie łączymy z jajkami - sugeruję używanie szpatułki lub łyżki. 


Do gotowej masy powoli wlewamy olej i mieszamy aż do połączenia składników. Ciasto przelewamy do foremki, zostawiając w misce około 1/4, które następnie mieszamy z kakao. Wlewamy resztę ciasta do foremki. Babkę pieczemy w 175*C przez 40 minut. 


Babkę biszkoptową najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku, by zachowała swoje walory smakowe. Genialnie smakuje posmarowana miodem cytrynowym.





Na zdjęciach: 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie