Składniki:
- 0,5kg wołowiny
- 2 szalotki
- 2 żółte papryki
- 1 czerwona papryka
- 400ml mleczka kokosowego od Kuchni Świata
- 200ml mleka kokosowego od Kuchni Świata
- 1/2 świeżego ananasa
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- curry od Przyprawy Premium
- pieprz czarny, kmin, kurkuma, chilli, cynamon, imbir, kolendra
Wołowinę oczyszczamy (jeśli jest potrzeba), kroimy w cienkie paski i przyprawiamy. Odstawiamy do lodówki na 20minut. Szalotkę, papryki, ananasa oraz czosnek kroimy na kawałki i podsmażamy na dwóch łyżkach masła. Do warzyw dodajemy wołowinę, smażymy 5 minut i wlewamy mleko kokosowe. Patelnię przykrywamy i po kolejnych 5 minutach dodajemy mleczko kokosowe. Curry gotujemy na niskim ogniu przez 10 minut, doprawiamy do smaku przyprawą curry.
Wołowinę w żółtym curry podajemy z ryżem lub indyjskimi chlebkami. Znam też takich, co jedzą i z ryżem i z chlebkami :)
Moja wołowina w curry miała piękny żółty kolor, dzięki prawdziwemu curry prosto z Indii. Jeśli zaopatrzymy się w porządną przyprawę, to nie musimy dodawać kurkumy, by uzyskać piękny żółty kolor naszej potrawy.
Moje curry pochodzi od Przyprawy Premium i śmiało mogę je polecić do dań z kuchni indyjskiej.
Również moje smaki :) Pychotka.
OdpowiedzUsuń