Jakie są najlepsze lody na upale dni? Dla mnie takie, które orzeźwiają i nie są za słodkie. A najlepiej, jeśli są mocno owocowe :)
- 150g mrożonych malin
- 50ml wody
- 1 łyżeczka suszonych kwiatów lawendy od Skworcu
- opcjonalnie: syrop malinowy
Mrożone maliny blendujemy lub miksujemy, pod koniec dodajemy lawendę. Gotowy sorbet mieszamy za pomocą łopatki z wodą. Wstawiamy do zamrażarki na 1 godzinę by nabrał smaku.
Dla amatorów słodkości polecam dodanie syropu malinowego.
Dla amatorów słodkości polecam dodanie syropu malinowego.
Podajemy w pucharkach lub połówce kokosa :)
i jak cudnie podane!
OdpowiedzUsuńMmm... chyba zrobię mamie takie na urodziny. Tylko nie mam skorupy kokosa, więc będzie w pucharku.
OdpowiedzUsuńMaliny i lawenda? To połączenie zapowiada sie bosko!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
A teraz mi powiedz, jak to jest, że znamy się tak krótko, a każda kolejna potrawa publikowana przez Ciebie na blogu składa się ze składników, które uwielbiam? My chyba jakimiś mentalnymi bliźniaczkami jesteśmy, Goś :)
OdpowiedzUsuń