10:00

Pełnoziarnisty chleb z żurawiną, jagodami goji i ostropestem

 




Chleb z żurawiną najbardziej smakuje mi z dodatkiem dżemów lub szynki parma. Cudownie pachnie, a słodka żurawina wręcz rozpływa się w ustach. Jagody goji natomiast dodają goryczy, dzięki czemu chleb nie jest bliski słodkiemu ciastu. Ziarenka ostropestu też poczujecie :)


Składniki:
  • 500g mąki orkiszowej typ 1850
  • 7g suchych drożdży
  • 100g płatków (ja mam mieszankę owsianych, orkiszowych i gryczanych)
  • 350ml wody
  • pół łyżeczki soli
  • 100g żurawiny suszonej
  • 50 g jagód goji
  • 3 łyżki ziaren ostropestu od Piątnicy



Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, solą, żurawiną i płatkami. Na małych obrotach miksera (ja używam końcówki motylkowej a czasem haku w zależności co jest pod ręką) bardzo powoli dodajemy wodę – tak, by ciasto nadal pozostało gęste. Jeśli wodę dodamy za szybko, ciasto będzie bardzo lejące i pozostaje nam tylko dosypywanie mąki. Gdy dodamy całą wodę miksujemy jeszcze ciasto około 5 minut by nabrało sprężystości. Nie wyjdzie mam gęste ciasto "kulka", może być trochę lejące ale gęsta co najmniej jak budyń. Przykrywamy miskę i zostawiamy ciasto na 15 minut. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy do niej jagody goji i wlewamy ciasto chlebowe. Przykrywamy i zostawiamy na 40minut. 
Piekarnik nagrzewamy do 200*C, ciasto chlebowe smarujemy wodą i wstawiamy do gorącego piekarnika. Chleb pieczemy 45 minut, ciepły wyciągamy z piekarnika i od razu z formy. Nie zdejmujemy papieru aż do momentu, gdy chleb nie wystygnie. Smarujemy powierzchnię wodą i zostawiamy do ostudzenia. 



2 komentarze:

  1. Piękny chlebek! Szkoda tylko, że dzisiaj jest tak gorąco i boję się uruchamiać piekarnik, żeby jeszcze bardziej nie nagrzać domu.... ;-)

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Copyright © 2014 Lifestyle by Gotowanie i blogowanie , Blogger