Chleb z żurawiną najbardziej smakuje mi z dodatkiem dżemów lub szynki parma. Cudownie pachnie, a słodka żurawina wręcz rozpływa się w ustach. Jagody goji natomiast dodają goryczy, dzięki czemu chleb nie jest bliski słodkiemu ciastu. Ziarenka ostropestu też poczujecie :)
Składniki:
- 500g mąki orkiszowej typ 1850
- 7g suchych drożdży
- 100g płatków (ja mam mieszankę owsianych, orkiszowych i gryczanych)
- 350ml wody
- pół łyżeczki soli
- 100g żurawiny suszonej
- 50 g jagód goji
- 3 łyżki ziaren ostropestu od Piątnicy
Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, solą, żurawiną i płatkami. Na
małych obrotach miksera (ja używam końcówki motylkowej a czasem haku w
zależności co jest pod ręką) bardzo powoli dodajemy wodę – tak, by
ciasto nadal
pozostało gęste. Jeśli wodę dodamy za szybko, ciasto będzie bardzo
lejące i pozostaje nam tylko dosypywanie mąki. Gdy dodamy całą wodę
miksujemy jeszcze ciasto około 5 minut by
nabrało sprężystości. Nie wyjdzie mam gęste ciasto "kulka", może być
trochę lejące ale gęsta co najmniej jak budyń. Przykrywamy miskę i
zostawiamy ciasto na 15 minut. Formę
keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy do niej jagody goji i
wlewamy ciasto chlebowe. Przykrywamy i zostawiamy na 40minut.
Piekarnik nagrzewamy do 200*C, ciasto chlebowe smarujemy
wodą i wstawiamy do gorącego piekarnika. Chleb pieczemy 45 minut, ciepły
wyciągamy z piekarnika i od razu z formy. Nie zdejmujemy papieru aż do
momentu, gdy chleb nie wystygnie. Smarujemy powierzchnię wodą i
zostawiamy do ostudzenia.
Piękny chlebek! Szkoda tylko, że dzisiaj jest tak gorąco i boję się uruchamiać piekarnik, żeby jeszcze bardziej nie nagrzać domu.... ;-)
OdpowiedzUsuńgenialny ten chlebek :)
OdpowiedzUsuń