15:00

"Norma" Belliniego - sycylijska pasta

Tytułowa "Norma" to opera tragiczna z muzyką Vincenza Belliniego i librettem Felice Romaniego. Swoją premierę miała w 1831 roku na deskach La Scali w Mediolanie i szybko stała się jedną z najważniejszych oper w gatunku. Wspaniała aria Casta Diva jest zdecydowanie najsłynniejszą i najwspanialszą arią włoską. Chyba nigdy nie odkryję, co włosi kochają bardziej - operę czy jedzenie, ale jedno wiem - w obu tych przypadkach są dla mnie mistrzami świata! Włoskich korzeni nie mam, jednak na szczęście mam wielu wspaniałych przyjaciół prosto ze słonecznej Italii i dzięki nim odkrywam prawdziwe włoskie gotowanie i przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie.


Maria Callas rok 1958

Pasta alla Norma, Pasta siciliana, Fusilli alla Norma czy tak jak nazwałam to danie ja - "Norma" Belliniego to wspaniały makaron z duszonym bakłażanem, pomidorami skąpanym w słońcu i twardą, soloną ricottą.


Składniki:
  • 1 bakłażan 
  • 400g pomidorów podłużnych z puszki (lub bardzo soczyste świeże pomidory)
  • 50g świeżych pomidorków malinowych 
  • 50g świeżych pomidorków śliwkowych
  • 4 ząbki czosnku 
  • papryczka chilli
  • 1 szalotka 
  • 30g sera ricotta salata (solona ricotta jest dostępna we włoskich sklepach, możemy ją zastąpić twardym, kozim serem)
  • 1 łyżeczka oregano 
  • garść świeżej bazylii
  • świeżo zmielony czarny pieprz 
  • sól himalajska
  • oliwa z oliwek 
  • pełnoziarnisty makaron świderki




Bakłażana myjemy, oczyszczamy skórkę, kroimy na grube plastry a następnie każdy plaster na cztery części. Układamy go na desce, posypujemy solą i odstawiamy na 60 minut. Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oliwy, bakłażana smażymy z każdej strony na złoto, dodajemy pokrojoną w pióra szalotkę. Zmniejszamy gaz, zlewamy nadmiar oliwy, dodajemy pomidory z puszki, pokrojone chilli, oregano i wyciśnięte ząbki czosnku. Przykrywamy patelnię i na małym ogniu dusimy 12minut, dodajemy całe pomidorki malinowe, śliwkowe i dusimy jeszcze 3 minuty. Wyłączamy ogień, dodajemy pieprz i porwane listki bazylii. Przed podaniem sos posypujemy tartą soloną ricottą.
  





6 komentarzy:

  1. wygląda zdecydowanie apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę zrobić ten makaronik. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczne danie, kilka składników i wyszło pyszne jedzonko!

    OdpowiedzUsuń
  4. Brakuje banerka lub linku do zaproszenia do akcji z mojego bloga w tym konkretnym wpisie. Baner w szpalcie bocznej jest tak naprawdę zbędny. Postaram Ci się wysłać w wolnej chwili maila z instrukcją ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, bardzo dziękuję. Zapraszam do dodawania kolejnych przepisów z psiankami w roli głównej :)

      Usuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie