Czerwony,
czarny i dziki to moje ulubione ryże. Przede wszystkim smakują całkiem
inaczej niż klasyczny biały ryż, więc wszystkim, którzy jeszcze mieli
okazji ich spróbować - gorąco polecam :)
"Ziarna dzikiego ryży uznawane są za swego rodzaju kawior pośród ryżów. Dlaczego? Jego wyjątkowy smak pasuje bowiem do wykwintnych potraw z dzikiego ptactwa i dziczyzny. Komponuje się również z owocami morza i sałatkami.
Dziki ryż, znany też jako ryż indiański czy kanadyjski, ceniony jest za swoje właściwości odżywcze. Stanowi on bogate źródło białka i błonnika oraz cennych, wysokonienasyconych kwasów tłuszczowych i przeciwutleniaczy. W tych czarnych, podłużnych ziarnach znajdziemy całe mnóstwo witamin z grupy B, żelaza, cynku i kwasu foliowego."
Składniki:
- 100g dzikiego ryżu od Skworcu
- 250ml wody
- 1/2 łyżeczki chilli
- 8 nitek szafranu
- szczypta soli (opcjonalnie, ja nie dodałam)
Ryż płuczemy, zalewamy szklanką wody i szybko zagotowujemy, gotujemy 5 minut. Ściągamy garnek z palnika, dodajemy chilli, szafran i mieszamy z ryżem. Garnek owijamy ręcznikiem i odstawiamy na 20 minut, by ryż wchłonął resztę wody.
Niby niewiele składników a jednak smak dzikiego ryżu już sam w sobie jest wspaniały!
OdpowiedzUsuńpotrawa wygląda baaaardzo luksusowo :D
OdpowiedzUsuń