15:00

Ciasto kokosowe

Delikatny kokosowy placek idealny do kawy czy herbaty. Jest niesamowity w smaku i nie potrzebuje dodatku kremu czy dżemu. Spróbujcie :)


Składniki:
(tortownica 24cm, szklanka ma pojemność 250ml)
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 1/4 szklanki wiórek kokosowych
  • 1/4 szklanki chipsów kokosowych (można w sumie użyć wiórek)
  • 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej


Żółtka ubijamy z cukrem pudrem, białka ubijamy na pianę i dodajemy powoli do żółtek - mieszamy szpatułką, nie mikserem. Dodajemy partiami przesiane mąki i powoli łączymy je z masą jajeczną. Wiórki i chipsy kokosowe łączymy z ciastem, gotowe wlewamy do tortownicy i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180*C. 



Na zdjęciach
http://porcelanabogucice.pl/

4 komentarze:

  1. Wspaniałe ciasto. Piękna porcelana również mam taką :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam wszystko co kokosowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kokosowy to zdecydowanie mój smak :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. do takiego ciacha tylko kubek koktajlu owocowego i pyszny podwieczorek gotowy!

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie