Delikatny kokosowy placek idealny do kawy czy herbaty. Jest niesamowity w smaku i nie potrzebuje dodatku kremu czy dżemu. Spróbujcie :)
Składniki:
(tortownica 24cm, szklanka ma pojemność 250ml)
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru pudru
- 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 1/4 szklanki wiórek kokosowych
- 1/4 szklanki chipsów kokosowych (można w sumie użyć wiórek)
- 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
Żółtka ubijamy z cukrem pudrem, białka ubijamy na pianę i dodajemy powoli do żółtek - mieszamy szpatułką, nie mikserem. Dodajemy partiami przesiane mąki i powoli łączymy je z masą jajeczną. Wiórki i chipsy kokosowe łączymy z ciastem, gotowe wlewamy do tortownicy i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180*C.
Na zdjęciach
- porcelanowy talerz duży płaski Jesień - Porcelana Bogucice
- porcelanowy talerz deserowy Jesień - Porcelana Bogucice
Wspaniałe ciasto. Piękna porcelana również mam taką :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszystko co kokosowe :)
OdpowiedzUsuńKokosowy to zdecydowanie mój smak :-)
OdpowiedzUsuńdo takiego ciacha tylko kubek koktajlu owocowego i pyszny podwieczorek gotowy!
OdpowiedzUsuń