11:00

Żeberka pieczone w coca-coli


Pierwszy raz zrobiłam je w 2012 roku i pamiętam do tej pory, jak szybko zniknęły a raczej wymiotło je z kuchni. Od tej pory są stałym gościem w naszym menu, aczkolwiek nie robię ich często. Najlepiej smakują, gdy są tylko na specjalne okazje.

Składniki:

Żeberka kroimy w kawałki, doprawiamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Każdy kawałek mięsa mocno oblewamy keczupem. Odstawiamy do lodówki na 4 godziny lub najlepiej na całą noc. Zamarynowane żeberka zalewamy coca-colą, naczynie przykrywamy i wkładamy do zimnego piekarnika. Nagrzewamy piec do temperatury 200*C i od tego momentu pieczemy 2 godziny. Przy większej ilości mięsa 2-3kg polecam wydłużyć czas pieczenia do 2 godzin 40 minut.



Odwiedźcie fanpage Przyprawy Premium - mają naprawdę przyprawy w jakości premium :)



4 komentarze:

  1. Jedyne co ciśnie mi się na usta to: na prawdę??? Serio to wychodzi? I to smaczne? Z podziwu wyjść nie mogę. Chyba wypróbuję ale przepisem pochwalę się już po degustacji...

    OdpowiedzUsuń
  2. Próbowałam kilka razy i generalnie najlepiej ten przepis sprawdza mi się jeśli robię to w rękawie. Coca - cola to mój taki mały grzech!

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie