14:00

Orkiszowa pełnoziarnista biszkoptowa rolada




Ciasto, a jednak nadaje się nawet na śniadanie. Moja została nadziana budyniem malinowym. Wasza może być nadziana każdym innym słodkim "kremem".




Składniki:
  • 3 duże jajka
  • 5 kopiastych łyżek brązowego cukru
  • 2 kopiaste łyżki mąki z tapioki
  • 5 kopiastych łyżek mąki orkiszowej typ 1850
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy po 1 łyżce cukru i miksujemy około 1 minuty po każdym dodaniu. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy. Odkładamy mikser i małymi porcjami przesiewamy mąkę do masy jajecznej (przesiewanie jest tak samo ważne jak mieszanie mąki łyżką a nie mikserem) i powoli mieszamy szpatułką do uzyskania gładkiego ciasta biszkoptowego. 

Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy ciast biszkoptowe na wysokość ok. 2cm. Pieczemy 18 minut. 
Jeśli krem jest typu budyń (nie przeszkadza mu wysoka temperatura) - nakładamy go bezpośrednio na ciepłą roladę i zostawiamy do ostygnięcia. Zwijamy, owijamy folią spożywczą i chłodzimy 8h w lodówce.
Jeśli krem jest typu bita śmietana - nakładamy go dopiero, gdy biszkopt ostygnie. Możliwe, że biszkopt lekko stwardnieje - taki urok ciasta pełnoziarnistego - więc najpierw nasączamy biszkopt ponczem.  Zwijamy, owijamy folią spożywczą i chłodzimy 8h w lodówce.
 

2 komentarze:

  1. wygląda smacznie ;) i na pewno jest zdrowsza niż z mąki pszennej ;) gratuluje pomysłu ;) u mnie dzisiaj eklerki czyli deser bez wersji fit :d www.co-dzis-zgotowac.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm... bardzo smakowita :)

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie