Ciasto, a jednak nadaje się nawet na śniadanie. Moja została nadziana budyniem malinowym. Wasza może być nadziana każdym innym słodkim "kremem".
Składniki:
- 3 duże jajka
- 5 kopiastych łyżek brązowego cukru
- 2 kopiaste łyżki mąki z tapioki
- 5 kopiastych łyżek mąki orkiszowej typ 1850
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną
pianę, pod koniec dodajemy po 1 łyżce cukru i miksujemy około 1 minuty po
każdym dodaniu. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy. Odkładamy mikser i małymi porcjami przesiewamy mąkę do masy
jajecznej (przesiewanie jest tak samo ważne jak mieszanie mąki łyżką a nie
mikserem) i powoli mieszamy szpatułką do uzyskania gładkiego ciasta
biszkoptowego.
Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy ciast biszkoptowe na wysokość ok. 2cm. Pieczemy 18 minut.
Jeśli krem jest typu budyń (nie przeszkadza mu wysoka temperatura) - nakładamy go bezpośrednio na ciepłą roladę i zostawiamy do ostygnięcia. Zwijamy, owijamy folią spożywczą i chłodzimy 8h w lodówce.
Jeśli krem jest typu bita śmietana - nakładamy go dopiero, gdy biszkopt ostygnie. Możliwe, że biszkopt lekko stwardnieje - taki urok ciasta pełnoziarnistego - więc najpierw nasączamy biszkopt ponczem. Zwijamy, owijamy folią spożywczą i chłodzimy 8h w lodówce.
wygląda smacznie ;) i na pewno jest zdrowsza niż z mąki pszennej ;) gratuluje pomysłu ;) u mnie dzisiaj eklerki czyli deser bez wersji fit :d www.co-dzis-zgotowac.blog.pl
OdpowiedzUsuńmmm... bardzo smakowita :)
OdpowiedzUsuń