14:00

Kurczak w sosie korma - Korma Chicken

 


Niedaleko mojego domu, 30 minut spacerkiem jest genialna indyjska restauracja. Ceny też ma "genialne", więc by tam wrócić musi nadarzyć się jakaś rocznica czy coś :). Jednakże jedzenie było naprawdę wspaniałe. Moje danie - kurczak korma - wręcz rozpływało się w ustach. Spróbowałam odtworzyć je w domu, nie mówiłam mężowi co gotuję i dałam mu spróbować. Werdykt? "No przecież to to samo, co jedliśmy w tej restauracji". Nie sądziłam, że uda mi się odtworzyć tak bogato przyprawione danie, więc tym bardziej się cieszę.



Składnik:
(zwiększając ilość mięsa spokojnie wyjdzie porcja na 4 osoby, sosu jest bardzo dużo)
  • 1 filet z kurczaka
  • 200g zmielonych płatków migdałowych
  • 2 cebule szalotki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju z awokado (może być lniany, kokosowy lub zwykły)
  • 400ml mleczka kokosowego od Kuchni Świata
  • skórka z jednej limonki
  • przyprawy (pieprz czarny, pieprz cytrynowy, kmin, kurkuma, chilli, curry, cynamon, imbir, kolendra)

Kurczaka kroimy w paski, doprawiamy wszystkimi przyprawami i odstawiamy na 60 minut do lodówki. Na 1 łyżce oliwy podsmażamy kurczaka po 1 minucie z każdej strony, najlepiej by pozostał surowy w środku. 

 
Czosnek wyciskamy przez praskę, szalotkę kroimy w kostkę. Masło podgrzewamy na patelni, dodajemy szalotkę, czosnek i zarumieniamy. Mleczko kokosowe wlewamy na patelnię, dodajemy curry i kurkumę. Do wrzącego mleka dodajemy podsmażonego kurczaka, skórkę z limonki i zmielone migdały. Na bardzo małym ogniu gotujemy 8 minut - cały czas mieszając. Ewentualnie doprawiamy pieprzem.


Podajemy z ryżem lub chlebkiem z ciecierzycy.


6 komentarzy:

  1. Uwielbiam indyjskie jedzenie! Mam jedno pytanie :) Gdzie można kupić mleczko kokosowe? Tylko w indyjskich sklepach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wszędzie :) nawet w tesco :) każdy spożywczy, gdzie można płacić kartą ma je zazwyczaj :D

      Usuń
    2. O no to wiele ułatwia :D Dzięki :)

      Usuń
  2. Nie słyszałam o takim sosie ale zapowiada się przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To kuchnia indyjska, dopiero niedawno zaczęłam jej próbować. Ale sos jest bardzo dobry, spróbuj :)

      Usuń
  3. Anonimowy29 marca

    Ciekawi mnie co to za restauracja i jak smakowala tam ta korma. Miałam okazję spróbować juz kilka wersji kormy w różnych restauracjach (niestety, póki co, tylko w Polsce) i nie wszędzie smakuje ona tak samo. Jednak jeden smak pokrył mi się w dwóch różnych restauracjach i zdecydowanie jest to mój ulubiony smak. I ciekawi mnie który z tych smakow odwzorowuje ten przepis. Bo oryginalna korme robi się na śmietanie, a nie na mleczku kokosowym.

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie