Philadelphia maki, maki z rukolą i płatkami migdałów, maki z papryką i słodką musztardą. Przyznam, że wszystkie maki zniknęły bardzo szybko :) Moim faworytem są maki z płatkami migdałów.
Składniki:
- ugotowany ryż do sushi
- nori
- polędwica z dorsza
- mąka tempura od Kuchni Świata
- olej kokosowy
- rukola
- majonez
- płatki migdałów
- ogórek
- czerwona papryka
- słodka miodowa musztarda
- serek philadelphia
- ogórek
- awokado
Polędwicę pokroiłam na 3 grube paski, doprawiłam pieprzem cytrynowym, czerwoną słodką papryką oraz curry. Mąkę typu tempura wymieszałam z odrobiną lodowatej wody i kostką lodu - konsystencja powinna być bliska majonezowi. Dorsza smażyłam na oleju kokosowym na złoty kolor - smażenie w głębokim, gorącym tłuszczu spowodowałoby jeszcze większe napęcznienie panierki - polecam spróbować :) Gdy zostały mi do usmażenia ostatni kawałek dorsza, do panierki dodałam pokruszone płatki migdałów.
Gdy ryż znajduje się już na płatku nori, smaruję go odrobiną pasty wasabi.
Maki z rukolą
Maki z czerwoną papryką
Maki z serkiem philadelphia
Cholera.
OdpowiedzUsuńRaz w życiu jadłam sushi i teraz jak patrze na owoce twojej pracy, to zachciało mi się zjeść znowu.
Jednak widzę wiele składników, które są mi obce. Dużo kosztują w polskich sklepach i jak ze znalezieniem?
No to tak, jeśli kupujesz w markecie - bo najłatwiej - 500g ryżu można dostać od 6zł, listki norki 11zł (za 8szt), ocet ryżowy/marynata do ryży ok. 6zł. No to już mamy 6 + 11 + 6 = 23zł. Awokado 3zł, ogórek 1,50, serek philadelphia 4,50zł, surimi 4zł, łosoś 15zł więc 3+1,5+4,5+4,15 = 28zł. Generalnie 51zł + sos sojowy więc razem koło 60zł. Ale wyjdzie Ci z tego 8 rolek sushi, a z jednej rolki masz z 8 kawałków - a nawet 10 zależy od krojenia. Więc między 60-80 kawałków sushi za 60zł. Łososia zawsze możesz upiec w piekarniku - gotowy pasek do sushi albo usmażyć i już masz kolejny rodzaj. to z wpisu o sushi z łososiem i surimi. Generalnie koszty będą podobne.
Usuń