Podnieś mnie, unieś mnie czy po prostu, po włosku tiramisu! Rankiem nie ma nic lepszego do kawy, a czasem nawet zamiast kawy. Prosty a zarazem genialny włoski deser.
- 6 żółtek
- 8 łyżek cukru pudru - użyłam cukru pudru z dodatkiem laski wanillii
- 400g serka mascarpone
- 400ml mocnej, gorącej, czarnej kawy
- 300g biszkoptów "lady fingers"
- kakao do posypywania
- gorzka czekolada do dekoracji
Jajka wyparzamy kilka sekund we wrzątku. Żółtka ubijamy z cukrem na gęstą, puszystą masę. Około 8 minut. Dodajemy mascarpone i miksujemy na niskich obrotach przez 1 minutę.
Biszkopty namaczamy przez kilka sekund w gorącej kawie - ostatnio zaczęłam używać do tego łyżki cedzakowej i dzięki temu nie parzę palców :) W tortownicy lub bezpośrednio w pucharkach układamy warstwę biszkoptów, zalewamy masą mascarpone i posypujemy kakao - tak samo kolejne warstwy. Dekorujemy kawałkami gorzkiej czekolady.
Biszkopty namaczamy przez kilka sekund w gorącej kawie - ostatnio zaczęłam używać do tego łyżki cedzakowej i dzięki temu nie parzę palców :) W tortownicy lub bezpośrednio w pucharkach układamy warstwę biszkoptów, zalewamy masą mascarpone i posypujemy kakao - tak samo kolejne warstwy. Dekorujemy kawałkami gorzkiej czekolady.
Bardzo się cieszę, że odkryłam Przyprawy Premium, a jeszcze bardziej, że sprzedają cukier puder z dodatkiem prawdziwej wanilii. A co jest w składzie? Cukier puder, mielona laska wanilii i nic więcej :)
świetnie to wygląda! na tyle dobrze, że mam ochotę skoczyć do sklepu i to stworzyć a potem postawić gotowy deserek przed nosem mojego faceta i obserwować reakcję :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobry pomysł :) Mój mąż jest na diecie a dziś już zrobiłam pierniczki, ciasto z pianką i budyń z chilli :D :D Jego mina jest bezcenna :D
UsuńAle świetnie wygląda!
OdpowiedzUsuńhttp://stylizacje-zyciem.blogspot.com/
Moj ukochany deser.Dla mnie musiałby byc w wiadrze, ale pomysł super... Nie chcesz mnie adoptować??
OdpowiedzUsuń