11:00

Dillo in italiano (per favore!) - Tiramisu



Podnieś mnie, unieś mnie czy po prostu, po włosku tiramisu! Rankiem nie ma nic lepszego do kawy, a czasem nawet zamiast kawy. Prosty a zarazem genialny włoski deser.


Składniki na 6 porcji



Jajka wyparzamy kilka sekund we wrzątku. Żółtka ubijamy z cukrem na gęstą, puszystą masę. Około 8 minut. Dodajemy mascarpone i miksujemy na niskich obrotach przez 1 minutę.

Biszkopty namaczamy przez kilka sekund w gorącej kawie - ostatnio zaczęłam używać do tego łyżki cedzakowej i dzięki temu nie parzę palców :) W tortownicy lub bezpośrednio w pucharkach układamy warstwę biszkoptów, zalewamy masą mascarpone i posypujemy kakao - tak samo kolejne warstwy. Dekorujemy kawałkami gorzkiej czekolady.


Bardzo się cieszę, że odkryłam Przyprawy Premium, a jeszcze bardziej, że sprzedają cukier puder z dodatkiem prawdziwej wanilii. A co jest w składzie? Cukier puder, mielona laska wanilii i nic więcej :) 





4 komentarze:

  1. świetnie to wygląda! na tyle dobrze, że mam ochotę skoczyć do sklepu i to stworzyć a potem postawić gotowy deserek przed nosem mojego faceta i obserwować reakcję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dobry pomysł :) Mój mąż jest na diecie a dziś już zrobiłam pierniczki, ciasto z pianką i budyń z chilli :D :D Jego mina jest bezcenna :D

      Usuń
  2. Ale świetnie wygląda!
    http://stylizacje-zyciem.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Moj ukochany deser.Dla mnie musiałby byc w wiadrze, ale pomysł super... Nie chcesz mnie adoptować??

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie