Cieniutko rozwałkowane i z dodatkiem kurkumy idealnie sprawdziły się, jako dodatek do indyjskich dań. To świetna alternatywa, jeśli znudził się nam ryż :)
Składniki:
- 400g mąki typ 00 (mąka na pizzę)
- 5g suchych drożdży
- 4 łyżki oliwy
- pół łyżeczki soli himalajskiej
- 200ml letniej wody
- 2 łyżki kurkumy
- 2 łyżki czosnku granulowanego
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z oliwą. Odstawiamy.
Mąkę, drożdże, kurkumę, czosnek i oliwę i sól mieszamy w misce. Dodając powoli
wodę, wyrabiamy ciasto ręcznie lub z końcówką hak. Ciasto wyrabia się szybko, w
niczym nie jest podobne do klasycznego drożdżowego, więc nie bójcie się
ręcznego wyrabiania. Gdy uzyskamy piękną drożdżową kulkę, odkładamy ją do miski
i przykrywamy. Po 60 minutach wyrabiamy ponownie wyrośnięte ciasto - formujemy
je w wałek i kroimy na cztery części. Na desce oprószonej mąką, układamy cztery
małe kulki, przykrywamy i zostawiamy na 30 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 200*C. Wyrośnięte kulki
wałkujemy na cienkie placki i układamy na blaszce. Każdy placek smarujemy przygotowanym czosnkiem z oliwą. Pieczemy w gorącym
piekarniku przez 10 minut.
Używałam czosnku oraz kurkumy ze sklepu Przyprawy Premium. Ich kurkuma ma głęboki pomarańczowo-żółty kolor, pachnie intensywnie i pochodzi prosto z Indii. W swoich zapasach mam korzenie kurkumy, które "jak mi się przypomni" to ścieram na tarce i dodaję do potraw. Cieszy mnie, że kolor mojej startej kurkumy jest bliski kolorowi, który oferuje nam ten e-sklep.
Używałam czosnku oraz kurkumy ze sklepu Przyprawy Premium. Ich kurkuma ma głęboki pomarańczowo-żółty kolor, pachnie intensywnie i pochodzi prosto z Indii. W swoich zapasach mam korzenie kurkumy, które "jak mi się przypomni" to ścieram na tarce i dodaję do potraw. Cieszy mnie, że kolor mojej startej kurkumy jest bliski kolorowi, który oferuje nam ten e-sklep.
Fajnie wyglądają!
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu :)
UsuńChętnie wypróbuję. Uwielbiam te chlebki. ♥
OdpowiedzUsuńhttp://msangeline.blogspot.com/
cieszę się :)
Usuń