11:00

Chlebki pita z kurkumą i czosnkiem



Cieniutko rozwałkowane i z dodatkiem kurkumy idealnie sprawdziły się, jako dodatek do indyjskich dań. To świetna alternatywa, jeśli znudził się nam ryż :)


Składniki:
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z oliwą. Odstawiamy.
Mąkę, drożdże, kurkumę, czosnek i oliwę i sól mieszamy w misce. Dodając powoli wodę, wyrabiamy ciasto ręcznie lub z końcówką hak. Ciasto wyrabia się szybko, w niczym nie jest podobne do klasycznego drożdżowego, więc nie bójcie się ręcznego wyrabiania. Gdy uzyskamy piękną drożdżową kulkę, odkładamy ją do miski i przykrywamy. Po 60 minutach wyrabiamy ponownie wyrośnięte ciasto - formujemy je w wałek i kroimy na cztery części. Na desce oprószonej mąką, układamy cztery małe kulki, przykrywamy i zostawiamy na 30 minut. 
 

Piekarnik rozgrzewamy do 200*C. Wyrośnięte kulki wałkujemy na cienkie placki i układamy na blaszce. Każdy placek smarujemy przygotowanym czosnkiem z oliwą. Pieczemy w gorącym piekarniku przez 10 minut.

Używałam czosnku oraz kurkumy ze sklepu Przyprawy Premium. Ich kurkuma ma głęboki pomarańczowo-żółty kolor, pachnie intensywnie i  pochodzi prosto z Indii. W swoich zapasach mam korzenie kurkumy, które "jak mi się przypomni" to ścieram na tarce i dodaję do potraw. Cieszy mnie, że kolor mojej startej kurkumy jest bliski kolorowi, który oferuje nam ten e-sklep.



4 komentarze:

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie