14:30

Pieczony łosoś z malinowo-truskawkowym sorbetem






Do tej pory robiłam łososia tylko z truskawkami, ale przypadkiem wpadłam na pomysł z cyklu "jak to by było..." i tak powstał ten przepis. Gdy zaprosiliśmy znajomych na kolacje, zajadali się tak bardzo, że nawet z nami nie rozmawiali :)



Składniki na 4 porcje:

  • 600g łososia – 4 kawałki
  • 4 plastry cytryny
  • Świeżo mielony pieprz
  • Oliwa z oliwek
  • Estragon
  • 400g zamrożonych malin
  • 100g świeżych truskawek
  • Listki mięty do dekoracji

Nagrzewamy piekarnik do 200*C, blaszkę wykładamy folią aluminiową i układamy na niej łososia. Rybę przyprawiamy pieprzem i estragonem, układamy na każdym kawałku po plasterku cytryny i kropimy oliwą. Całość przykrywamy folią aluminiową. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 18minut. 

Mrożone maliny blendujemy razem z truskawkami na gęsty sorbet. Upieczonego łososia układamy na talerzu ze sporym dodatkiem sorbetu. Polecam z ryżem lub makaronem – ja podałam z makaronem ryżowym z tapioką.

4 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie ♥
    http://bitter-sweet-wonderwall.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda efektownie ,ale chyba nie odważyła bym się zjeść ryby z dodatkiem owoców ,ponieważ nie lubię. Rzecz gustu :)
    maksymiliana.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pięknie, ale raczej moja dieta mi na to nie pozwoli,eh c:
    ale ostatnio jem wszystko z umiarem, wiec pewnie sie kiedys skusze ;>
    http://one-day-to-my-life.blogspot.com/ zapraszam serdecznie :* dopiero w sumie poczatkuje:(

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie