22:07

Naleśniki z mąki orkiszowej



Od kiedy kupiłam dwa rodzaje mąki orkiszowej typ 650 jasna i pełnoziarnista 1850 to próbuję jej we wszystkich potrawach. Naleśniki wyszły genialne, zdecydowanie mają intensywniejszy smak i cudowny zapach.




Składniki:
  • 150g mąki orkiszowej jasnej
  • 50g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 2 jajka
  • 250ml mleka odtłuszczonego
  • 100ml wody gazowanej

Mąki, jajka oraz mleko zmiksować na gładką masę. Ciasto odstawić na 30 minut, dodać wodę gazowaną i miksować ponownie 2 minuty. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni. 
Swoją patelnię natłuszczam tylko raz - wylewam kilka kropel oliwy z oliwek i rozcieram ręcznikiem papierowym. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie