Od kiedy kupiłam dwa rodzaje mąki orkiszowej typ 650 jasna i pełnoziarnista 1850 to próbuję jej we wszystkich potrawach. Naleśniki wyszły genialne, zdecydowanie mają intensywniejszy smak i cudowny zapach.
Składniki:
- 150g mąki orkiszowej jasnej
- 50g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 2 jajka
- 250ml mleka odtłuszczonego
- 100ml wody gazowanej
Mąki, jajka oraz mleko zmiksować na gładką masę. Ciasto odstawić na 30 minut, dodać wodę gazowaną i miksować ponownie 2 minuty. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni.
Swoją patelnię natłuszczam tylko raz - wylewam kilka kropel oliwy z oliwek i rozcieram ręcznikiem papierowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.
2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl