18:30

Klasyczny torcik truskawkowy






Tydzień temu świętowaliśmy kolejną rocznicę i z tej okazji upiekłam mały tort z truskawkami. Szukając w sklepie swojej ulubionej kremówki, pierwszy raz ekspedientka pokazała mi śmietanę 30% w woreczku. Dowiedziałam się, że ubija się dużo lepiej niż standardowe kremówki 36% i w dodatku nie jest UHT. Nie do końca wierzyłam w jej "cudowność", ale skuszona ceną 4zł za 500g kupiłam. I zdecydowanie nie żałuję. Śmietana smakuje wreszcie jak prawdziwa wiejska śmietana, ubija się jak marzenie bez żadnych dodatków. A co najlepsze... nadmiar kremówki zmiksowałam ponownie i otrzymałam najprawdziwsze, pyszne i pachnące masło. 





Składniki:
  • Biszkopt z 3 jaj
  • Dżem truskawkowy (możemy użyć również kupionego dżemu)
  • 250g śmietany pasteryzowanej 30% (może być również kremówka uht 36%)
  • Świeże truskawki
  • Listki mięty do dekoracji
Poncz*
  • 150ml ciepłej wody
  • Sok z 1/2 cytryny
  • pół łyżeczki cukru trzcinowego
*możemy dodać również likieru pomarańczowego lub innego alkoholu



Biszkopt pieczemy według przepisu i przecinamy go na dwa blaty. Ubijamy kremówkę na gęstą bitą śmietanę i wkładamy do lodówki. Ciepłą wodę mieszamy z cukrem i sokiem z cytryny, studzimy. Dolny blat układamy na tortownicy i nasączamy ponczem. Dżem rozprowadzamy na biszkopcie, przykrywamy drugim blatem i również go nasączamy. Schłodzoną kremówką smarujemy boki i wierzch tortu tworząc szpatułką fakturę nierównej gładzi. Tort dekorujemy świeżymi truskawkami oraz listkami mięty. Chłodzimy w lodówce przez 8 godzin.



4 komentarze:

  1. Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! po prostu mniam.
    http://blogujzangie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawsze używam w woreczku, tylko naszej regionalnej :)
    I skusiłaś mnie na torcik noooo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. już mam kolejną w lodówce, czeka aż zrobię z niej masło :)

      Usuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie