12:14

Jogurtowe batoniki z płatkami orkiszowymi


 


24 godziny muszą spędzić w zamrażarce, jednak każda godzina jest warta czekania na nie. Świetny sposób na zamiennik gotowych batonów z musli, przede wszystkim wiemy o wszystkim co jest w składzie. Cudownie smakują, a latem świetnie zastąpią lody :)



Składniki:
  • 400g jogurtu naturalnego chudego
  • 4 łyżki płatków orkiszowych (można dodać owsiane, gryczane)
  • 1 łyżka płatków do posypania z góry
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • 2 łyżki suszonej żurawiny

Przygotowujemy głębszy talerz lub silikonową foremkę. Moje głębokie talerze są kwadratowe więc idealnie nadały się do tworzenia batoników. By łatwiej później wyciągnąć batoniki, polecam wyłożyć talerz folią spożywczą - przy foremce silikonowej nie musimy nic robić. 


Jogurt mieszamy w misce razem z płatkami, wiórkami i żurawiną. Gotową masę przekładamy do foremki i posypujemy płatkami. Całość owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 24 godziny. Gotowe batoniki wyciągamy z zamrażarki i kroimy gdy spędzą około 15 minut w temperaturze pokojowej. 


Moje batoniki są dość ubogie, ale w chwili ich przygotowywania nie miałam zbyt wielu składników w domu. Polecam dodać świeże borówki, maliny lub też mrożone maliny, jagody goji, pestki dyni czy słonecznika. Genialne będą też kawałki kokosa, wszelkie orzechy czy ciemna czekolada. Batoniki są wspaniałe i zdecydowanie nie potrzebują być dosładzane miodem czy cukrem.

Nie mogę się już doczekać wersji malinowo-migdałowej :)




2 komentarze:

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie