22:40

Budyń klasyczny




To już drugi przepis na budyń - tym razem w wersji klasycznej :) Polecam dodać ziarenka wanilii, jednakże bez nich też jest pyszny!

Składniki:

  • 600ml mleka
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki mąki z tapioki (może być mąka ziemniaczana)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

Gotujemy 500ml mleka, pozostałe 100ml mieszamy z cukrem i mąką. Żółtka roztrzepujemy i dodajemy do mleka z cukrem i mąką. Gdy mleko zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i powoli wlewamy masę jajeczną - ciągle mieszając aż budyń zgęstnieje. Odstawiamy na 5 minut i gotowe :)

Ps. Przypominam o konkursie -klik Pierwszy Konkurs :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie