Przypadkowo kupiłam ricottę i zastawiałam się jakby ją wykorzystać. Ostatnio coraz częściej gram w zielone i staram się jeść przynajmniej jedną porcję zielonych warzyw w ciągu dnia :) ale ile można jeść szparagi i rukolę :) :)
Składniki:
- 400g szpinaku posiekanego
- 250g sera ricotta
- 100g startego parmezanu
- 3 jaja
- 300g mąki
- sól i pieprz
- gałka muszkatołowa
Ricottę mieszamy z jajkami, serem, szpinakiem i przyprawami. Na koniec dodajemy mąkę.
Wszystko łączymy w gładką masę. Później oprószamy delikatnie mąką i tworzymy małe grudy lub tniemy jak kopytka. Wszystko zależy od tego, jaki kształt chcemy mieć na talerzu.
Wszystko łączymy w gładką masę. Później oprószamy delikatnie mąką i tworzymy małe grudy lub tniemy jak kopytka. Wszystko zależy od tego, jaki kształt chcemy mieć na talerzu.
Wrzucamy do osolonej wrzącej wody.... i czekamy aż nasze kluseczki wypłyną :) i gotowe!
Gnocchi podawane są z różnymi sosami - jak np. pomidoro lub z serka
mascarpone z dodatkiem ziołowego pesto. Moje gnocchi podałam polane masłem, posypane parmezanem i listkami bazylii. Smakują przepysznie!
Dodałam troszeczkę świeżo mielonego pieprzu :) :) :) jak zawsze :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.
2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl