20:35

Szpinakowe gnocchi z ricottą



Przypadkowo kupiłam ricottę i zastawiałam się jakby ją wykorzystać. Ostatnio coraz częściej gram w zielone i staram się jeść przynajmniej jedną porcję zielonych warzyw w ciągu dnia :) ale ile można jeść szparagi i rukolę :) :)


Składniki:
  • 400g szpinaku posiekanego
  • 250g sera ricotta
  • 100g startego parmezanu
  • 3 jaja
  • 300g mąki
  • sól i pieprz
  • gałka muszkatołowa

Ricottę mieszamy z jajkami, serem, szpinakiem i przyprawami. Na koniec dodajemy mąkę.
Wszystko łączymy w gładką masę. Później oprószamy delikatnie mąką i tworzymy małe grudy lub tniemy jak kopytka. Wszystko zależy od tego, jaki kształt chcemy mieć na talerzu.

Wrzucamy do osolonej wrzącej wody.... i czekamy aż nasze kluseczki wypłyną :) i gotowe!

Gnocchi podawane są z różnymi sosami - jak np. pomidoro lub z serka mascarpone z dodatkiem ziołowego pesto. Moje gnocchi podałam polane masłem, posypane parmezanem i listkami bazylii. Smakują przepysznie!

Dodałam troszeczkę świeżo mielonego pieprzu :) :) :) jak zawsze :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie