14:03

Semifreddo



Semifreddo to rodzaj pół-mrożonego deseru, pół-mrożonego ciasta pochodzącego z Włoch. Przepyszne połączenie smaków zachwyci niejedno podniebienie, a wariacji na jego temat jest mnóstwo.



Składniki na dwie blaszki keksowe:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 500ml śmietanki 36%
  • 200g małych bezików
  • 400g mrożonych malin
  • 150g migdałów w płatkach
  • 3 miski
Dzień wcześniej przygotowujemy beziki lub również możemy użyć kupnych. Na patelni prażymy migdały na złoty kolor. 
W pierwszej misce żółtka ubijamy z cukrem pudrem na gęstą, puszystą masę. W drugiej osobno ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną, białą pianę a w trzeciej śmietankę na bitą śmietanę. 



Do miski z żółtkami dodajemy kremówkę, prażone migdały, beziki, maliny i całość mieszamy.  Małymi porcjami dodajemy pianę z białek i delikatnie łączymy z żółtkami. Masę przelewamy do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia i owijamy folią spożywczą. Wkładamy do zamrażarki na minimum 2 godziny. 

Twarde semifreddo kroimy na porcje gorącym nożem. Semifreddo zawinięte w folię spożywczą możemy przechowywać w zamrażarce ok. miesiąca.

5 komentarzy:

  1. O wow... A pisałam Ci przed chwilą, że śniadania nie zjadłam! Już spisuję wiem co zrobię w sobotę :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jedno jest pewne, u mnie nie przetrwałoby kilka miesięcy, cudne, juz czuję jak pachnie. Padnę zaraz padnę tak tego chcę!

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy23 września

    A beziki razem z migdałami wkładamy? Bo nie jest napisane ��

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepraszam, gdzies mi uciekly beziki w przepisie. Dodajemy je razem z migdałami i malinami.

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie