Semifreddo to rodzaj pół-mrożonego deseru, pół-mrożonego ciasta pochodzącego z Włoch. Przepyszne połączenie smaków zachwyci niejedno podniebienie, a wariacji na jego temat jest mnóstwo.
Składniki na dwie blaszki keksowe:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 500ml śmietanki 36%
- 200g małych bezików
- 400g mrożonych malin
- 150g migdałów w płatkach
- 3 miski
Dzień wcześniej przygotowujemy beziki lub również możemy użyć kupnych. Na patelni prażymy migdały na złoty kolor.
W pierwszej misce żółtka ubijamy z cukrem pudrem na gęstą, puszystą masę. W drugiej osobno ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną, białą pianę a w trzeciej śmietankę na bitą śmietanę.
Do miski z żółtkami dodajemy kremówkę, prażone migdały, beziki, maliny i całość mieszamy. Małymi porcjami dodajemy pianę z białek i delikatnie łączymy z żółtkami. Masę przelewamy do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia i owijamy folią spożywczą. Wkładamy do zamrażarki na minimum 2 godziny.
Twarde semifreddo kroimy na porcje gorącym nożem. Semifreddo zawinięte w folię spożywczą możemy przechowywać w zamrażarce ok. miesiąca.
O wow... A pisałam Ci przed chwilą, że śniadania nie zjadłam! Już spisuję wiem co zrobię w sobotę :D
OdpowiedzUsuńJedno jest pewne, u mnie nie przetrwałoby kilka miesięcy, cudne, juz czuję jak pachnie. Padnę zaraz padnę tak tego chcę!
OdpowiedzUsuńA beziki razem z migdałami wkładamy? Bo nie jest napisane ��
OdpowiedzUsuńA beziki...co z nimi?
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, gdzies mi uciekly beziki w przepisie. Dodajemy je razem z migdałami i malinami.
OdpowiedzUsuń