Podwójna beza... i podwójna ilość kalorii. Jeden z moich ulubionych tortów bezowych.
Składniki:
Beza biała:
- 4 białka
- 1szklankę cukru pudru
- 1 łyżkę mąki ziemniaczanej
- 1 łyżkę octu
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
Beza kakaowa:
- 4 białka
- 1szklankę cukru pudru
- 1 łyżkę mąki ziemniaczanej
- 1 łyżkę octu
- 1 cukier waniliowy
- 4 łyżki ciemnego kakao
- szczypta soli
Krem:
500ml śmietany kremówki 36%
3 tabliczki zmiksowanej/rozdrobnionej na kawałki czekolady gorzkiej
świeże truskawki
Beza biała:
Ubijamy białka ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy w małych
porcjach cukier puder. Gdy masa będzie gęsta, biała i błyszcząca
dodajemy mąkę
ziemniaczaną a po chwili dodajemy ocet i ubijamy jeszcze kilka minut.
Beza kakaowa:
Ubijamy białka ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy w małych
porcjach cukier puder. Gdy masa będzie gęsta, biała i błyszcząca
dodajemy mąkę
ziemniaczaną a po chwili dodajemy ocet i ubijamy jeszcze kilka minut. Dodajemy kakao i ubijamy tylko do połączenia się składników.
Rozgrzewamy piekarnik do 180*C. Na blaszce formujemy dwa prostokąty bezowe i wkładamy do piekarnika. Od razu zmniejszamy temperaturę i pieczemy 60minut. Wyłączamy piekarnik, po 15 minutach uchylamy drzwiczki i czekamy kolejne 15 minut. Po tym czasie możemy wyjąć bezę i pozostawić ją do całkowitego wystygnięcia.
Ubijamy kremówkę na sztywną bitą śmietanę. Na kakaową bezę nakładamy połowę bitej śmietany i grubo obsypujemy rozdrobioną czekoladą. Układamy drugą warstwę z białej bezy i wykańczamy górę i boki pozostałą bitą śmietaną. Wierzch dekorujemy świeżymi truskawkami. Całe ciasto obsypujemy rozdrobioną czekoladą.
Odstawiamy ciasto do lodówki na 60 minut.
Wygląda bardzo smacznie, zabieram się do przeglądania reszty przepisów. Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńhttp://majerinii.blogspot.com/