15:22

Pączki




Składniki:

Rozczyn drożdżowy:
  • 2 szklanki mleka
  • 100g świeżych drożdży
  • 4 łyżki cukru
Ciasto:
  • 1kg mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 7 żółtek
  • 100g masła
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
Nadziewanie:
  • lemon curd, marmolada, dżem

Osobno podgrzewamy mleko i masło. Odstawiamy masło do wystudzenia, do mleka dodajemy pokruszone drożdże, cukier i mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Ubijamy jajka z żółtkami i cukrem na puszysty kogel-mogel. Dodajemy mąkę, sól i rozczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto. Gdy składniki ładnie się połączą, dodajemy partiami masło i wyrabiamy ciasto przez około 15 minut. Odstawiamy pod przykryciem na 75 minut do wyrośnięcia.




Wyrośnięte ciasto zagniatamy przez 2 minuty i wałkujemy na stolnicy na grubość około 2 cm. Wycinamy szklanką pączki, które układamy w odstępach na oprószoną mąką deskę. Przykrywamy i zostawiamy na 45 minut do ponownego wyrośnięcia. 

Pączki smażymy na głębokim i gorącym oleju. Ostudzone pączki nadziewamy marmoladą lub innym kremem za pomocą długiej końcówki do szprycy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie