Składniki:
Rozczyn drożdżowy:
- 2 szklanki mleka
- 100g świeżych drożdży
- 4 łyżki cukru
Ciasto:
- 1kg mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- 7 żółtek
- 100g masła
- szczypta soli
- olej do smażenia
Nadziewanie:
- lemon curd, marmolada, dżem
Osobno podgrzewamy mleko i masło. Odstawiamy masło do wystudzenia, do mleka dodajemy pokruszone drożdże, cukier i mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Ubijamy jajka z żółtkami i cukrem na puszysty kogel-mogel. Dodajemy mąkę, sól i rozczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto. Gdy składniki ładnie się połączą, dodajemy partiami masło i wyrabiamy ciasto przez około 15 minut. Odstawiamy pod przykryciem na 75 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto zagniatamy przez 2 minuty i wałkujemy na stolnicy na grubość około 2 cm. Wycinamy szklanką pączki, które układamy w odstępach na oprószoną mąką deskę. Przykrywamy i zostawiamy na 45 minut do ponownego wyrośnięcia.
Pączki smażymy na głębokim i gorącym oleju. Ostudzone pączki nadziewamy marmoladą lub innym kremem za pomocą długiej końcówki do szprycy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.
2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl