12:21

Muffiny marchewkowe



Składniki na około 24 babeczki (małe):
suche składniki:
  • 250g mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki przyprawy korzennej
  • 25g orzechów włoskich
  • 25g żurawiny
mokre składniki:
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki startej drobno marchewki
  • skórka starta z 1 cytryny
Suche składniki wymieszać i przesiać. Jajka połączyć z mlekiem, olejem i roztrzepać. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać ciasto. Ciasto na muffinki nie lubi być długo wyrabiane, mieszamy tylko do lekkiego połączenia się składników - mogą, a wręcz powinny zostać grudki.

Nagrzewamy piekarnik do 180*C, formę na muffinki wykładamy natłuszczonymi papilotkami i napełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy 18 minut lub do suchego patyczka.
Studzimy na kratce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie