23:45

Klasyczne owsiane ciastka



Składniki:

  • 150g masła
  • 100g cukru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 200g żurawiny, orzechów, pestek dyni, pestek słonecznika, migdałów itp – dowolny mix




Masło ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajko i miksujemy do połączenia składników. Wsypujemy mąkę, proszek i sodę i ponownie miksujemy. Po otrzymaniu gęstej masy dodajemy płatki owsiane i wszystkie pozostałe składniki.
Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Formujemy ciastka i w odstępach układamy na blaszce. Pieczemy około 12-17minut – na złoty kolor. Studzimy na blaszce aż do zwarcia ciastek, gdy zrobią się twardsze – gotowe do podniesienia – przekładamy na kratkę.

Uwaga: Wyciągane ciastka z piekarnika mogą być nadal miękkie, mokre i na oko nienadające się do wyciągnięcia. Gdy zaczną się studzić staną się twarde i gotowe do chrupania.

Polecam uformować ciasto w wałek i zawinąć folią spożywczą, całość wstawić na ok. godzinkę do zamrażarki. Schłodzone i lekko twarde ciasto idealnie kroi się na gotowe ciastka do pieczenia, które nie wymagają formowania. Taki wałek można również zamrozić i upiec ciastka w dowolnym późniejszym momencie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie