23:08

Domowa szynka




Domowa wędlina jest przepyszna. Uwielbiam domową szynkę i staram się robić ją tak często jak tylko mogę.



Składniki:

  • sól do peklowania
  • pieprz
  • majeranek
  • gorczyca
  • 2kg mięsa szynki wieprzowej
  • 3 ząbki czosnki
  • liście laurowe
  • siatka wędliniarska lub sznurek (dostępne w supermarketach)

Nacieramy mięso pieprzem, majerankiem i gorczycą. Szynkę upychamy w siatkę wędliniarską lub bardzo mocno związujemy sznurkiem. Wkładamy pod siatkę (lub łączenia sznurka) listki laurowe i pokrojony w plasterki czosnek. Umieszczamy szynkę w naczyniu i zalewamy roztworem peklującym. Konkretna receptura rozrobienia roztworu jest na opakowaniu. Wstawiamy mięso do lodówki i przykrywamy by miało ciemno. Codziennie obracamy mięso by równomiernie się peklowało i konserwowało. Peklujemy od 5 do 14 dni w zależności od naszej cierpliwości. Ja pekluję zazwyczaj około 8 dni.

Wyciągamy szynkę z roztworu, zostawiamy do lekkiego osuszenia, układamy na folii aluminiowej, obsypujemy gorczycą i owijamy je w całości folią aluminiową. Polecam zważyć mięso na tym etapie.



Nagrzewamy piekarnik do 220*C i wkładamy owiniętą szynkę na blaszkę do pieczenia. Po upływie 20 minut zmniejszamy temperaturę do 150*C i pieczemy zgodnie z zasadą 1h pieczenia na 1kg mięsa. Po upływie wyliczonego czasu wyciągamy szynkę z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia i "sklejenia mięsa". 

Polecam zostawić szynkę do następnego dnia, wtedy można pokroić ją w idealne plasterki i nie powinna się kruszyć.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie