14:37

Ciastka z kardamonem i szafranem

Wielkanoc tuż tuż... uratowałam kilka ciastek czekoladowych z chilli i kilka z kardamonem i dzięki pisakom lukrowym poczułam się znów jak dziecko. Zbyt idealne moje malunki nie są :) ale zdecydowanie wielkanocne. 




Składniki:
  • 150g masła
  • 100g cukru
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżki zmielonego kardamonu
  • 4 łyżki mleka
  • 3g szafranu

Masło ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajko i miksujemy do połączenia składników. Wsypujemy mąkę, proszek i sodę i ponownie miksujemy. Mleko podgrzewamy z szafranem i odstawiamy do wystygnięcia. Do ciasta dodajemy mleko z szafranem i kardamon. Zagniatamy.


Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Formujemy ciastka i w odstępach układamy na blaszce. Pieczemy około 10-12 minut w zależności od grubości ciastek. Studzimy na blaszce aż do zwarcia ciastek, gdy zrobią się twardsze – gotowe do podniesienia – przekładamy na kratkę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie