Kaszotto jest w naszym domu od ponad roku, często zjadamy je na obiad lub mniejszą porcję na kolację. Niezwykle zdrowe połączenie kaszy z warzywami i czasem odrobiną mięska. W dni treningowe, gdy pozwalamy sobie na jeden kawałek mięska więcej powstają przepisy takie jak ten!
Składniki
- 100g kaszy gryczanej
- 200g cukinii
- 2 białe kiełbasy z szynki od Henryka Kani
- 4 pieczarki
- 1 czerwona papryka
- por, biała część, kawałek wielkości kciuka
- pół czerwonej cebuli lub jedna mała
- przyprawy - u nas to sól, pieprz kajeński, papryka ostra i zioła
Kaszę gryczaną gotujemy, odstawiamy do wystudzenia. Cebulę kroimy w pióra lub półplasterki, pieczarki w plasterki, paprykę i cukinię w kostkę, por w plasterki.
Na gorącą patelnię wrzucamy pokrojoną białą kiełbaskę, gdy wytopi trochę tłuszczu dodajemy cebulę, por, cukinię, pieczarki oraz paprykę. Gdy wszystko będzie rumiane, wlewamy ok. 200ml wody, dodajemy ugotowaną kaszę i doprawiamy. Możecie użyć innych przypraw, takich jakie lubicie najbardziej!
Dusimy na małym ogniu, pod przykryciem aż do wyparowania wody, około 20 minut. Kaszotto gotowe! Przed podaniem możemy udekorować natką pietruszki i odrobiną surowej, czerwonej cebuli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.
2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl