Pierwszy dzień grudnia wypada przywitać iście świątecznym przepisem. Dziś przepis na wspaniałą kapustę zasmażaną, zrobioną z kapusty kiszonej.
Składniki:
Grzyby myjemy, moczymy w wodzie przez całą noc. Następnego dnia zalewamy je wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę. Kapustę wkładamy do garnka, doprawiamy i dodajemy ugotowane grzyby oraz wodę, w której się gotowały. Wodę z grzybów wlewamy do kapusty przez sitko.Gotujemy kapustę przez 60 minut.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy ją na delikatnie złoto – trochę bardziej szklimy. Dodajemy mąkę, mieszamy zasmażkę i wlewamy 100ml soku z gotującej się kapusty. Ponownie mieszamy całą zasmażkę.
Zmniejszamy ogień pod patelnią – do najmniejszego – łyżką cedzakową przekładamy ugotowaną kapustę na patelnię i mieszamy z zasmażką. Smażymy przez 10 minut.
Jeśli chcecie skrócić sobie pracę, to polecam kupić kiszoną kapustę już z grzybami leśnymi. Kapustę gotujemy zgodnie z przepisem wyżej, jedynie do garnka z kapustą dolewamy 250ml czystej wody.
Składniki:
- 1kg kapusty kiszonej
- 100g grzybów suszonych
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka pieprzu
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 100ml soku z kapusty (sok wytworzy się podczas gotowania kapusty)
Grzyby myjemy, moczymy w wodzie przez całą noc. Następnego dnia zalewamy je wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę. Kapustę wkładamy do garnka, doprawiamy i dodajemy ugotowane grzyby oraz wodę, w której się gotowały. Wodę z grzybów wlewamy do kapusty przez sitko.Gotujemy kapustę przez 60 minut.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy ją na delikatnie złoto – trochę bardziej szklimy. Dodajemy mąkę, mieszamy zasmażkę i wlewamy 100ml soku z gotującej się kapusty. Ponownie mieszamy całą zasmażkę.
Zmniejszamy ogień pod patelnią – do najmniejszego – łyżką cedzakową przekładamy ugotowaną kapustę na patelnię i mieszamy z zasmażką. Smażymy przez 10 minut.
Jeśli chcecie skrócić sobie pracę, to polecam kupić kiszoną kapustę już z grzybami leśnymi. Kapustę gotujemy zgodnie z przepisem wyżej, jedynie do garnka z kapustą dolewamy 250ml czystej wody.
Ulubiona potrawa mojego Męża :) Do tego stopnia, że uczy się ją sam przygotowywać ;) Jeszcze kilka razy i dojdzie do perfekcji :D
OdpowiedzUsuńPiękne polskie i świąteczne danie oraz piękne zdjęcia. Gratulacje :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Kasia
Zrobiłaś mi smaka na taka kapustę.Serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń