Krem cytrynowy to jeden z moich ulubionych i zawsze chętnie go przygotowuję. Mój mąż uwielbia wszystko co cytrynowe. Często przygotowywałam bezę z kremówką i lemon curd, ale postanowiłam stworzyć odchudzoną wersję. Tak powstał cytrynowy sernik, przekładany biszkoptami i kremem cytrynowym. Smakuje bosko i zawsze ratuje głodek mojego męża. Gdy tylko prosi mnie o coś słodkiego i... "może lekko cytrynowego :) ?" to wiem, że czas przygotować ten sernik.
Pomysł powstał spontanicznie, dużo sera i dużo cytryn w domu - wszystko do wykorzystania na już. W dodatku wcześniej tego samego dnia zadzwonił telefon i usłyszałam... "Skarbie, a zrobisz coś pysznego i słodkiego?" No i jak tu nie zrobić... kocham, to piekę gdy poprosi o coś słodkiego :) Prosto od serca! A sernik w tej wersji podbił nasze oba serca.
Składniki:
(blaszka 20x20)
Składniki:
(blaszka 20x20)
- 1kg białego sera śmietankowego
- 400g serka homogenizowanego waniliowego
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 50ml gorącej wody
- skórka z dwóch cytryn biszkopty
- posypka mango Delecta
Krem cytrynowy
Krem cytrynowy
Masło kroimy w drobną kostkę i odkładamy do lodówki. Do rondla wbijamy jajka, roztrzepujemy z żółtkami, dodajemy cukier i skórkę z cytryn. Wyciskamy sok z cytryn, usuwamy pestki i wlewamy do rondla z jajkami. Całość mieszamy do całkowitego rozrzedzenia jajek.
Rondel wstawiamy na bardzo mały "ogień" i cały czas intensywnie mieszamy. Krem bardzo szybko osiągnie żądaną temperaturę i zacznie gęstnieć. Mieszanie jest niezwykle ważne, gdyż bardzo łatwo możemy zrobić cytrynową jajecznicę. Gdy krem zgęstnieje, ściągamy rondel z palnika i dodajemy zimne masło. Mieszamy do połączenia składników. Wstawiamy krem na 60 minut do lodówki.
----
- 100g zimnego masła minimum 82%
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 3/4 szklanki cukru białego
- sok z 3 cytryn - świeży
- skórka z 3 cytryn - świeża
Krem cytrynowy
Masło kroimy w drobną kostkę i odkładamy do lodówki. Do rondla wbijamy jajka, roztrzepujemy z żółtkami, dodajemy cukier i skórkę z cytryn. Wyciskamy sok z cytryn, usuwamy pestki i wlewamy do rondla z jajkami. Całość mieszamy do całkowitego rozrzedzenia jajek.
Rondel wstawiamy na bardzo mały "ogień" i cały czas intensywnie mieszamy. Krem bardzo szybko osiągnie żądaną temperaturę i zacznie gęstnieć. Mieszanie jest niezwykle ważne, gdyż bardzo łatwo możemy zrobić cytrynową jajecznicę. Gdy krem zgęstnieje, ściągamy rondel z palnika i dodajemy zimne masło. Mieszamy do połączenia składników. Wstawiamy krem na 60 minut do lodówki.
----
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do ostudzenia.
Ser miksujemy z serkami, pudrem, skórką cytrynową. Dodajemy ostudzoną żelatynę i miksujemy po połączenia.
W blaszce układamy warstwę biszkoptów, wlewamy połowę masy serowej, delikatnie rozsmarowujemy na niej połowę przygotowanego kremu cytrynowego. Układamy drugą warstwę biszkoptów, wlewamy masę serową i ponownie na nią krem cytrynowy. Dekorujemy posypką o smaku mango.
Ciasto wstawiamy na 6 godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.
OOO chyba zrobię na sobotę <3
OdpowiedzUsuńSerniczek prezentuje się wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńAż chciało by się kawałek :)
Wygląda wspaniale! Aż ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie, chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuń