Upieczona
gruszka z pyszną polewą karmelową i advocaatem. Jeden z moich
ulubionych deserów, smakuje wyśmienicie i wygląda bardzo elegancko.
Składniki:
- 2 kawałki ciasta francuskiego 10cm x 10cm
- gruszka
- 50g czekolady karmelowej
- 50ml mleka
- 50ml advocaatu Dalkowski*
Gruszkę obieramy ze skórki, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 200*C. Ciasto francuskie układamy na blaszce, jeden kawałek na drugim. Upieczoną gruszkę odwijamy z folii i delikatnie układamy na środku ciasta francuskiego. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 200*C.
W rondelku rozpuszczamy czekoladę, dodajemy mleko i mieszamy na gładką masę. Na koniec dodajemy advocaat i mieszamy do połączenia. Gotową czekoladą polewamy upieczoną gruszkę.
*W wersji dla dzieci należy pominąć alkohol.
*W wersji dla dzieci należy pominąć alkohol.
Myyy pyszna :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda ta gruszeczka z tą czekoladą karmelową :) .....Gdyby oczy mogły jeść....:)
OdpowiedzUsuń