Jesień najbardziej kojarzy mi się z dyniowymi przysmakami. Dynia jest znakomita zarówno do słodkich deserów jak i wytrawnych pyszności. Dziś w menu boska zupa dyniowa z dodatkiem sera.
- 1l bulionu warzywnego
- 500g musu z dyni (żółtej, na zdjęciach stoi mała hokkaido do ozdoby)
- 2 duże ziemniaki
- 100g sera mascarpone od Mlekoma
- 100g sera cheddar od Mlekoma
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka pieprzu
- kilka szczypt gałki muszkatołowej
Dynię przecinamy na pół, wydrążamy pestki, kroimy na kawałki i obieramy ze skórki. Pokrojoną na kawałki dynię zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w 200*C aż do momentu gdy będzie miękka.
Połowę sera kroimy na plasterki, drugą połowę w kostkę. Po upieczeniu dyni układamy na blaszce plasterki sera i zostawiamy je w gorącym, ale wyłączonym piekarniku. Gdy ser się stopi, wyciągamy blaszkę i zostawiamy w temperaturze pokojowej do ostudzenia. Po kilku chwilach chipsy serowe powinny być gotowe.
Obrane ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy. Do przygotowanego bulionu dodajemy kawałki upieczonej dyni, ugotowane ziemniaki, przyprawy, mascarpone i blendujemy na gładki krem. Zupę podgrzewamy, do gorącej dodajemy kostki sera, wyłączamy ogień i tylko mieszamy, by równomiernie rozprowadzić ser. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową. Zupę podajemy z chipsami serowymi.
Na zdjęciach:
- talerz głęboki Onse Colle - Villa d'Este
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.
2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl