To chyba jeden z najszybszych i najprostszych hot-dogów jakie robiłam - w dodatku smakuje genialnie. Zapraszam do wypróbowania przepisu :)
Składniki:
- 4 kiełbaski
- 2 szalotki
- opakowanie ciasta francuskiego
- sos kebab-gyros łagodny od Folwark
Bardzo pomocne w tym przepisie są małe foremki keksówki, ale możecie użyć również dużej foremki. Ciasto francuskie rozwijamy, składamy na pół i dzielimy na cztery prostokątne części.Wycinamy kawałki papieru do pieczenia, tak by papier wystawał po 4 cm z każdej strony gdy umieścimy na środku porcję ciasta. Tak przygotowane ciasto wkładamy do foremki. Jeśli korzystacie z dużej keksówki, najpierw wkładacie jedną porcję ciasta, przytrzymujecie papier do pieczenia i wkładacie drugą - tak by w miejscu styku papieru ciasta się nie dotykały. W jednej keksówce zmieszczą się dwa hot-dogi.
Ciasto wsadzone w foremkę, przyjmie kształt "łódeczki" do której wsadzamy kiełbaskę oraz 1/2 pociętej szalotki. Hot-dogi pieczemy przez 12-15 minut w temperaturze 200*C. Podajemy z sosem - polecam kebab-gyros łagodny lub wersję ostrą od Folwarku.
Potwierdzam są pyszne. Robiłam :-)))
OdpowiedzUsuńskusiłaś mnie, może w sobotę zrobię :D
OdpowiedzUsuń