Składniki na około 24 babeczki (małe):
suche składniki:
- 250g mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki przyprawy korzennej
- 25g orzechów włoskich
- 25g żurawiny
mokre składniki:
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
- 1,5 szklanki startej drobno marchewki
- skórka starta z 1 cytryny
Suche składniki wymieszać i przesiać. Jajka połączyć z mlekiem, olejem i
roztrzepać. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać ciasto. Ciasto
na muffinki nie lubi być długo wyrabiane, mieszamy tylko do lekkiego
połączenia się składników - mogą, a wręcz powinny zostać grudki.
Nagrzewamy piekarnik do 180*C, formę na muffinki wykładamy natłuszczonymi papilotkami i napełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy 18 minut lub do suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.
2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl