- 150g masła
- 100g cukru
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 200g żurawiny, orzechów, pestek dyni, pestek słonecznika, migdałów itp – dowolny mix

Masło ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajko i
miksujemy do połączenia składników. Wsypujemy mąkę, proszek i sodę i ponownie
miksujemy. Po otrzymaniu gęstej masy dodajemy płatki owsiane i wszystkie
pozostałe składniki.
Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Formujemy ciastka i w
odstępach układamy na blaszce. Pieczemy około 12-17minut – na złoty kolor.
Studzimy na blaszce aż do zwarcia ciastek, gdy zrobią się twardsze – gotowe do
podniesienia – przekładamy na kratkę.
Uwaga: Wyciągane ciastka z piekarnika mogą być nadal
miękkie, mokre i na oko nienadające się do wyciągnięcia. Gdy zaczną się studzić
staną się twarde i gotowe do chrupania.
Polecam uformować ciasto w wałek i zawinąć folią spożywczą,
całość wstawić na ok. godzinkę do zamrażarki. Schłodzone i lekko twarde ciasto
idealnie kroi się na gotowe ciastka do pieczenia, które nie wymagają
formowania. Taki wałek można również zamrozić i upiec ciastka w dowolnym późniejszym
momencie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.
2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl