Smakowicie wspominam drożdżowy wieniec z białą kiełbasą (przepis tutaj) i postanowiłam przygotować coś podobnego - tzn. również kiełbasę w cieście. Wymarzyła mi się konfitura z czerwonej cebuli w połączeniu ciastem i białą kiełbasą, tak też zrobiłam i wyszło bosko! Przepis na konfiturę z czerwonej cebuli niebawem na blogu. Rolada smakuje obłędnie, po wystudzeniu można ją pokroić na plastry, nie rozpadnie się.
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 3 białe kiełbasy od Henryka Kani
- około 400g konfitury z czerwonej cebuli (wyszło mi tyle z 1kg cebuli)
- 1 jajko
Piekarnik rozgrzewamy do 200*C bez termoobiegu. W małej miseczce roztrzepujemy jajko.
Schłodzone ciasto rozwijamy, smarujemy warstwą konfitury z cebuli, zawijamy rogi ciasta i układamy pierwszą kiełbaskę. Ciasto zawijamy, tak by kiełbasa była przykryta, kładziemy drugą kiełbasę i znów zawijamy, tak samo postępujemy z trzecią kiełbaską.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, delikatnie przekładamy roladę i smarujemy ją dokładnie roztrzepanym jajkiem. Wkładamy do gorącego piekarnia na 30 minut, środkowa półka.
Upieczoną roladę wyciągamy, odstawiamy na 15 minut, kroimy w plastry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.
2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl