Piękny wieniec, który wspaniale sprawdził się na świątecznym stole. Zapieczona kiełbasa w cieście drożdżowym i konfitura z żurawiny to wspaniałe połączenie. Ciasto drożdżowe i kiełbasa to tradycja prosto ze śląska, a konkretnie z terenu Śląska Cieszyńskiego.
Od lat murzin oraz kiełbasa pieczona w cieście są obowiązkowymi daniami na wielkanocnym śląskim stole. Również oba te przysmaki są wpisane na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Składniki:
- 660g mąki pszennej
- 165g wody
- 100g mleka
- 40g cukru
- 30g masła
- 20g drożdży
- 10g soli
- 1 jajko
- 6 białych kiełbas parzonych
- 1 jajko do posmarowania ciasta
- świeża natka pietruszki
- konfitura z żurawiny
Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, dodajemy cukier, sól i mieszamy do rozpuszczenia. W wysokiej misce mieszamy mąkę z jajkiem, wodą oraz rozczynem drożdżowym. Zagniatamy ciasto, pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie swobodnie odchodziło od dłoni. Formujemy kulę i odstawiamy ciasto na 3-4 godziny do wyrośnięcia. Po pierwszej godzinie należy uderzyć pięścią w ciasto, by usunąć nadmiar dwutlenku węgla.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy w dłoniach, dzielimy na 3 części.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia jedną część ciasta rozciągamy tworząc okrąg i rozpłaszczamy. Pozostałe dwie części rolujemy w wałeczki długości ok. 10cm.
Białą kiełbasę gotujemy przez 5 minut we wrzątku, ciepłą układamy na drożdżowym okręgu. Wałeczki z ciasta układamy na kiełbasie, zawijamy je pod spód okręgu z ciasta i mocno dociskamy.
Wieniec przykrywamy ściereczką, zostawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Jajko roztrzepujemy, smarujemy nim gotowy wieniec i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Temperatura pieczenia 160*C przez 60 minut.
Upieczony wieniec dekorujemy świeżą natką i podajemy z żurawiną.
Bardzo smacznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńJaki cudny! Wyglądałby pięknie na wielkanocnym stole :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie i świątecznie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń