12:55

Świąteczny wianek bezowy cytrynowy z miechunką


Zdecydowanie beza należy do moich ulubionych deserów czy ciast. W tamtym roku próbnie upiekłam pavlovę w kształcie wianka i był to strzał w dziesiątkę. Wersję w czerwonej kolorystyce z granatem i rozmarynem znajdziecie tutaj, to jeden z chętniej odwiedzanych przepisów na blogu. W tym roku postanowiłam przygotować również wianek bezowy, dobrałam do niego krem cytrynowy i ozdobne owoce miechunki, które wspaniale zdobią wianek.

Składniki:
  • 200g białek (5 białek)
  • 300g cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki octu
krem
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 2 cytryny
  • 4 kopiaste łyżki cukru pudru
  • 1 kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka 82% masła
dodatki
Białka muszą być w temperaturze pokojowej. Ubijamy je na sztywno z małą szczyptą soli - nie ubijamy zbyt długo by nie przebić białek, wystarczy gdy masa będzie sztywno stała w misce gdy ją obrócimy. Partiami dodajemy cukier (rozdzielam go na cztery partie), miksujemy po każdym dodaniu. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, po chwili ocet i miksujemy do połączenia.


  • Piekarnik nagrzewamy do 150*C bez włączonego termoobiegu
  • Wkładamy bezę na dolą półkę, pieczemy 5 minut (nie dłużej)
  • Zmniejszamy temperaturę do 120*C, pieczemy 60 min
  • Po upływie 60 minut zmniejszamy temperaturę do 100*C, pieczemy kolejne 60 minut
  • Wyłączamy piekarnik, zostawiamy bezę do całkowitego wystudzenia (ja zostawiłam na całą noc)
  • W trakcie pieczenia, suszenia i studzenia nie otwieramy piekarnika - najlepiej piec bezę wieczorem, by zostawić ją na noc do całkowitego ostudzenia


             
Ścieramy skórkę z obu cytryn, wyciskamy z nich również sok. W rondelku mieszamy jajka, żółtka, sok i skórkę z cytryny, cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Wstawiamy na mały ogień i cały czas mieszamy, gdy krem zgęstnieje zdejmujemy go z ognia. Do gorącego dodajemy łyżeczkę masła i intensywnie mieszamy. Odkładamy do wystudzenia a następnie wkładamy do lodówki. 



Krem podczas gotowania musi być cały czas mieszany, inaczej może się przypalić. Gotowanie trwa około 5 minut.


Kremówkę ubijamy na sztywno - nie słodzimy, beza nada wystarczającej słodyczy.
Wystudzony wieniec układamy na paterze, nakładamy warstwę bitej śmietany, krem cytrynowy i dekorujemy miechunką oraz żurawiną. Obsypujemy delikatnie cukrem pudrem.


 



3 komentarze:

  1. U mnie oczywiście trochę się przypalił, ale i tak wyszedł dobry :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najbardziej spodobała mi się dekoracja :)

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie