Bardzo cynamonowa szarlotka podbiła moje serce. Cynamon jest wszędzie – w spodzie ciasta, w nadzieniu oraz górnej warstwie. Smakuje obłędnie, a dodatek suszonych jabłek to przysłowiowa wisienka na torcie.
Składniki:
tortownica 26cm
ciasto
- 400g mąki
- 200g masła
- 100g cukru
- 2 żółtka
- 2 łyżki serka waniliowego homogenizowanego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cynamonu
- 1,5g jabłek (użyłam renety)
- 100g suszonej kostki jabłkowej (użyłam naturalnych jabłek od Amkez)
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka cynamonu
- 1 (10g) opakowanie cukru waniliowego (takiego z prawdziwą wanilią)
Masło tniemy w kostkę, wszystkie składniki ciasta zagniatamy na gładką masę. Odkładamy jedną trzecią ciasta, formujemy rulon i wkładamy do zamrażarki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przygotowanym ciastem wykładamy dno i boki na wysokość jednego centymetra. Wkładamy tortownicę do nagrzanego do 180*C piekarnika z włączonym termoobiegiem, pieczemy tylko 12 minut – ciasto ma jedynie podrosnąć, a nie upiec się całkowicie.
Gdy spód ciasta wyrasta w piekarniku, jabłka obieramy i tniemy na mniejsze kawałki. W misce mieszamy kawałki jabłek z jabłkami suszonymi oraz cukrem, cynamonem i cukrem waniliowym. Przygotowane jabłka wykładamy na podpieczony spód ciasta (od razu po wyjęciu z piekarnika, nie studzimy spodu), lekko dociskamy. Z zamrażarki wyciągamy odłożony wcześniej rulon ciasta, ścieramy go na tarce (duże oczka), przekładamy na wierzch ciasta. Szarlotkę ponownie wkładamy do piekarnika, pieczemy przez 75 minut w temperaturze 180*C ale z wyłączonym termoobiegiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.
2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl