13:38

Sałatka warstwowa z komosą i tuńczykiem




Świetna sałatka warstwowa, która obłędnie wygląda w przeźroczystych naczyniach. Zawsze wystrzegałam się takich sałatek, bo nie potrafiłam tak pięknie posiekać żółtek, by wyglądały jak posypka. Ostatnio jednak zostawiłam żółtka do całkowitego wystudzenia i rozkruszyłam je w dłoniach, bez użycia noża. Wyszył idealne i odczarowałam sałatki z "żółtą posypką". Z podanej porcji przygotujecie porcję dla czterech osób.


Składniki:
  • 100g kosmosy ryżowej białej
  • 170g tuńczyka w sosie własnym (jedna puszka)
  • 170g kukurydzy (mała puszka)
  • 100g sera żółtego
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 4 ogórki kiszone
  • czerwona papryka
  • 2 łyżki majonezu do białek2 łyżki majonezu do sera
  • sól, pieprz

Komosę gotujemy we wrzątku przez 8 minut, odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Jajka gotujemy na twardo, obieramy, oddzielamy żółtka od białek i zostawiamy również do wystudzenia. Tuńczyka odsączamy z zalewy, ogórki i paprykę kroimy w drobną kosteczkę, żółty ser ścieramy na drobnych oczkach tarki.



Wystudzone białka jajek siekamy, mieszamy z majonezem i doprawiamy solą i pieprzem. Żółty ser mieszamy z pozostałymi dwoma łyżkami majonezu. Żółtka rozkruszamy tworząc z nich posypkę.

W miseczce układamy sałatkę warstwowo:
  • komosa
  • kukurydza
  • papryka
  • białka z majonezem
  • tuńczyk
  • ogórek kiszony
  • żółty ser z majonezem
  • rozkruszone żółtka

Sałatkę wstawiamy do lodówki na godzinę, by warstwy przeszły swoimi aromatami. 







5 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda - ja odkryłam ostatnio zdrową wodę z filtra redox fitaqua - woda ta pomaga odkwasić organizm, zwalcza wolne rodniki...pomaga zapobiegać chorobom.

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam wszelakie sałatki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sałatka apetycznie wygląda.Przepis biorę do swojej kolekcji.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. jaka pysznaaa sałatka ☺

    OdpowiedzUsuń
  5. Gosia żółtka przecieram przez siteczko i jest super;)

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie