21:00

Krewetki po tajsku




Niezwykle aromatyczne krewetki, pełne różnych smaków i aromatów. W Tajlandii są używane niezwykle często i nie mają konkretnego przeznaczenia. Są uwielbiane gotowane, w zupie czy aromatycznych makaronach a nawet pieczone z grzybami. Dziś zapraszam na tajskie krewetki duszone na patelni, w ich przygotowaniu pomogły mi produkty House of Asia.



Składniki:
  • 500g krewetek (obranych, oczyszczonych)
  • 6 liści kaffiru
  • 2 łyżki masła
  • 2 szalotki
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 papryczka chili
  • pęczek świeżej kolendry


Szalotkę, trawę cytrynową i chili kroimy w cienkie plasterki, liście kaffiru kruszymy (odrzucamy twardy, środkowy patyczek).

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szalotkę, trawę cytrynową, chili, liście kaffiru i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy oczyszczone krewetki (obrane, z usuniętą czarną nitką) dusimy pod przykryciem przez 8-10 minut. W trakcie duszenia dwa razy mieszamy składniki szpatułką.

Krewetki podajemy posypane świeżą kolendrą.










4 komentarze:

  1. Ale aromatyczne zdjęcia, aż chcę zjeść monitor...

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne danie.... powodzenia 😉

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniałe danie.... powodzenia 😉

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie