13:49

Sernik „Janeczki” z truskawkami i galaretką - wspaniały


Sernik nazwany imieniem, bo przepis na niego dostałam właśnie od Janeczki, którą serdecznie pozdrawiam i dziękuję za przepis. Całość smakuje wspaniale, delikatny ser w połączeniu z galaretką wprost rozpływa się w ustach. Możecie użyć truskawek świeżych (jeszcze są dostępne, o dziwo!) lub mrożonych. W przypadku tych drugich, ułożyłabym je na cieście gdy są lekko rozmrożone i dobrze trzymają swój kształt.


Szklanka = 250ml


Składniki:
  • 1 kg sera białego śmietankowego (trzykrotnie mielonego)
  • 10 jaj
  • 1 szklanka cukru brązowego
  • pół kostki masła
  • 2 budynie waniliowe (proszek) 15-16g cukru waniliowego (opakowanie)
  • 3 łyżki skórki pomarańczowej 
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 500ml wrzątku
  • truskawki



Żółtka ubijamy z cukrem na gęsty kogel-mogel, dodajemy zmielony ser, budyń, miękkie masło oraz sok z cytryny. Do masy serowej dodajemy ubite białka, skórkę pomarańczową i delikatnie mieszamy szpatułką.

Pieczemy w 160*C przez 90 minut, następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik na godzinę. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, studzimy i wstawiamy do lodówki.

Studzimy sernik w temperaturze pokojowej, na letnim układamy gęsto truskawki i wkładamy do lodówki. Zalewamy tężejącą galaretką.


Uwagi:
  • Sernik po upieczeniu zostaje w piekarniku przez godzinę, dopiero potem uchylamy drzwiczki.
  • Dwie galaretki rozpuszczamy tylko w 500ml wody, by były sprężyste i twarde.





2 komentarze:

  1. Ale cudowne to ciasto! https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/22/kluski-dyniowe-z-serem-plesniowym/

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie